Afbeelding
Foto:

VER brengt bijzonder frisse Lessons and Carols

RIJSSEN – Een afgeladen Schildkerk kreeg zaterdagavond een bijzonder frisse uitvoering van het Festival of Lessons and Carols door het Vocaal Ensemble Rijssen (VER).

Buiten de kerk was de temperaturen ronduit fris en binnen werd sprankelend en vreugdevol gemusiceerd. Dirigent Jan-Geert Heuvelman had duidelijk gekozen voor een net iets andere aanpak, wat de attentiewaarde van de muziek geweldig verhoogde. In een verdonkerde kerk zat VER er direct bij binnenkomst sfeervol in. Kees Jansen verzorgde als dean het openings- en slotgebed in zeer melodieus Engels en Dick Sanderman begeleidde met de bescheiden hand die de echte meester kenmerkt.

Het concert had te veel hoogtepunten om allemaal te noemen. De carol Jesus Christ The apple tree werd bijzonder mooi gebracht. Maar ook Es ist ein Roos entsprungen van Praetorius en Sandström. Daarbij nam een klein deel van het koor plaats achterin de kerk. De anderen bouwden voor in de kerk een soort continue regenboog van boven- en ondertonen waaronder de carol van achteruit de kerk een plaats kreeg. Ontroerend boeiend, net als de Revius' Carol van Dick Sanderman, een wondermooi miniatuur.

Ook in de meer bekende onderdelen zaten verrassende effecten. Zo viel er na het tweede couplet van Silent Night, na Christ the Saviour is born, een effectieve stilte die nét iets langer duurde dan normaal en voor een verrassend effect zorgde. De Franse carol Noe! Noe! in een arrangement van M. Wilberg werd zeer gevoelvol gebracht.

Zeker genoemd moet worden de carol We three kings van Hopkins en Neary waaraan de professioneel solerende bassen Albert van de Maat, Gert Jan van de Hil en Harry Voortman een innemende bijdrage leverden. Een aanstekelijk uitgevoerd onderdeel.

De bedoeling was om dit jaar een aantal lezingen te laten verrichten door prominenten. Echter, burgemeester Arco Hofland moest door ziekte verstek laten gaan. Gertjan Jansen verving hem. Andere prominenten waren er wel om hun lezing verrichten zoals wethouder Bert Tijhof en de SGP-raadsleden André Scheppink en Ewart Bosma. Ze hadden zich allemaal uitstekend voorbereid. Er werd overigens door alle lezers professioneel gelezen. Echter musicoloog Marcel Zwitser wist met zijn effectvolle lezing de volle kerk tot volstrekte luisterstilte te bewegen. Een concert om trots op te zijn.