Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Nog geen verschillende tarieven voor afvalcontainers

RIJSSEN – De tijd is nog niet rijp voor hogere tarieven voor mensen die veel afval produceren, terwijl mensen die weinig afval produceren dan minder gaan betalen.

De gemeenteraad debatteerde donderdagavond over diftar, de gedifferentieerde tarieven. D66-fractieleider Herman Klein Velderman diende een voorstel in om zo snel mogelijk over te gaan op diftar, zodat de vervuiler ook echt betaalt. "Wie veel afval produceert draait zelf voor de kosten op. Dat is eerlijk," aldus de democraat.

VVD-fractievoorzitter Frans Noordam zei dat diftar ook grote nadelen kan hebben. In gemeenten waar diftar al is ingevoerd ontstaat veel zwerfvuil, mensen duwen het afval in elkaars container en er is sprake van illegale dumpingen in de natuur. "Daarom steunen wij dit voorstel ook niet." Ook bij de andere partijen in gemeenteraad was niet veel animo om nu al over te gaan op diftar. Klein Velderman gaf echter niet direct op en bepleitte een onderzoek door het college naar de voor-en nadelen van diftar. SGP-fractievoorzitter André Scheppink vond dat partijen B en W echter niet lukraak om allerlei onderzoeken konden vragen. "Waarom zoekt u dat zelf niet uit?." Klein Velderman vond echter dat een college dit soort zaken moest onderzoeken. "Bovendien werkt de gemeente Apeldoorn met diftar en daar is men zeer tevreden over de resultaten. Laten we Apeldoorn vragen naar de ervaringen." Scheppink (SGP) gaf als suggestie mee om bij Apeldoorn dan ook even te informeren hoe de jongste rattenplaag was aangepakt.
CDA-fractievoorzitter Erik Wessels wilde het voorstel van D66 niet op voorhand afschieten, "maar u komt wel zeer laat met deze voorstellen. Pas vanmiddag kregen we het onder ogen en dan kan ik mijn fractie die bestaat uit meerdere leden die overdag aan het werk zijn niet in zo maar informeren, laat staan een standpunt laten bepalen. Bovendien is diftar maar één idee. Laten we ook grondig met elkaar onderzoeken of er nog meer mogelijkheden zijn."
PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink en CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff sloten zich aan bij Wessels. "D66 vraagt om een serieuze benadering, maar het lukt ons niet om daarover onze fracties in korte tijd te raadplegen." Volgens Meijerink was er ook onvoldoende zicht nop de financiële gevolgen.