Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Einde eeuwigdurende grafrecht in Rijssen-Holten lijkt in zicht

RIJSSEN – Het lijkt erop dat er een eind komt aan het zogenaamde eeuwigdurend grafrecht in de gemeente Rijssen-Holten.

Dat bleek tijdens de raadsvergadering van donderdagavond, waarbij de gemeenteraad werd gevraagd toestemming te geven voor de nieuwe begraafplaatstarieven voor volgend jaar. Een van de punten van het besluit was om een onderzoek te starten naar het eventueel beëindigen van het eeuwigdurend grafrecht, waarbij graven nooit geruimd mogen worden.

SGP-raadslid Hans ter Keurst liet op voorhand weten dat onderzoek niet echt nodig te vinden. "Als burgemeester en wethouders dit toch willen, dan maken wij een voorbehoud, want over dat onderwerp willen wij dan eerst discussiëren in de commissie grondgebied."

Met een gestaag groeiend areaal aan begraafplaatsoppervlakte is de aankondiging van een onderzoek naar het eeuwigdurend grafrecht overigens niet zo vreemd. Rijssen-Holten is een van de laatste gemeenten waar de graven nooit mogen worden geruimd. Een en ander betekent dat er bijvoorbeeld een moment komt dat op langdurig in gebruik zijnde begraafplaatsen geen begravingen meer kunnen plaatsvinden en dat ook graven van wie geen nabestaanden meer zijn niet geruimd mogen worden.

In de meeste andere gemeenten in ons land geldt al langere tijd dat graven niet meer voor onbepaalde tijd gekocht kunnen worden. Dat betekent in de praktijk dat oude graven waarvan geen nabestaanden meer zijn die aanspraak kunnen maken op het eigendomsrecht en geruimd worden en opnieuw kunnen worden uitgegeven.
Vooralsnog hebben Rijssen en Holten voldoende begraafplaatscapaciteit. Met het nieuwe gedeelte van Het Lentfert aan de Schapendijk wordt de komende twintig jaar in de behoefte voorzien. Als het eeuwigdurend grafrecht op den duur verdwijnt zou de oude begraafplaats aan de Lentfersweg langer de functie van begraafplaats kunnen behouden.