Afbeelding
Foto:

Raad geeft groen licht voor herbouw Hobbyboerderieje

RIJSSEN – De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met de herbouw van de afgebrande Hobbyboerderieje op de hoek Albertsdijk-Oosterhofweg.

Er is een bedrag beschik van 364.600 euro. Dit geld komt uit de uitkering van de brandverzekering. De bedoeling is om de Hobbyboerderieje in de originele staat te herstellen.

Onduidelijk
Onduidelijk is vooralsnog wat er nu precies gaat gebeuren. Vanuit het Rijssens Museum is er bij de gemeente herhaaldelijk op aangedrongen om de boerderij, waarin ooit de pottenbakkerij van havezate de Oosterhof was gevestigd, in de echte originele staat te herstellen. En dat is niet de staat waarin de boerderij verkeerde toen hij afbrandde, want de boerderij verkeerde toen al niet meer in authentieke staat. De kapconstructie was al gemoderniseerd, de muren waren hogerop getrokken dan vroeger en er waren moderne bakstenen voor de buitenmuur gebruikt.

Misser
De gemeente heeft zich de historische verbetersuggesties maar zeer gedeeltelijk aangetrokken, want in de herbouwplannen is slechts een ouderwetse steen voor de buitenmuren voorzien. Echter, als het daar bij blijft, staat de gemeente op het punt een historische kans te missen. Nu er toch gebouwd moet worden zou dat ineens goed kunnen gebeuren en de Hobbyboerderieje zou weer haar historisch verantwoorde uiterlijk kunnen krijgen in plaats van namaakconfectie waar niemand blij van wordt.

Historisch
Volgens ingewijden is de kans op historisch betrouwbaar nog altijd aanwezig. De gemeenteraad stelde donderdagavond de verzekeringspenningen veilig, maar lijkt het geen enkel bezwaar om dat geld aan te wenden voor een breder plan om de Hobbyboerderieje net zo'n historisch aanzien terug te geven als de kinderboerderij op het Volkspark. Verder was in de eerste herbouwplannen ook een in stijl te bouwen schuur voorzien als educatieve ruimte voor de jagers en als stallingsruimte voor twee brandweerwagens van het brandweermuseum.