Afbeelding
Foto:

Druk jaar voor Brandweer Twente

TWENTE - De Brandweer Twente kijkt terug op een zeer druk jaar. Afgelopen jaar moest het korps ruim 4.452 keer uitrukken; aanzienlijk meer dan in 2017 toen men nog 3.547 incidenten zag. Onder meer de fikse januaristorm zorgde destijds voor een fikse piek in het aantal uitrukken.

De Brandweer Twente werkt vanuit 29 kazernes met gemiddeld 12 keer hulpverlening per dag. 'Met ruim 900 incidenten meer dan in 2017 hebben we een drukker jaar achter de rug', vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. 'We zien een duidelijke piek in het aantal stormschade meldingen op 18 januari en het aantal buitenbranden in de zomerperiode. Helaas zijn in 2018 ook twee personen om het leven gekomen bij een woningbrand. Ook het aantal ongevallen nam toe. Dat zijn natuurlijk incidenten met veel impact. Voor de direct betrokken, maar ook voor ons als hulpverlener'. In 2018 waren er minder dienstverleningsmeldingen. Hierbij moet je denken aan het verlenen van assistentie aan de ambulance, liftopsluitingen en hulpverlening aan dieren. De trend van minder uitrukken naar automatische meldingen zet zich voort (van 1.023 in 2016 naar 757 in 2018). De brandweer hoopt ook met voorlichting veel terug te kunnen dringen. De brandweer is een zeer breed inzetbare organisatie. Zij zijn immers ook vaak gemeentegrens-overschrijdend actief en de dienstverlening is veel omvangrijker dan puur het blussen van branden. Een goede onderlinge communicatie en samenwerking voor de 29 kazernes is dan ook van groot belang. Zeker bij grotere incidenten zoals de brand bij afvalverwerker Twence afgelopen jaar, waarbij mensen van álle kazernes langdurig ingezet werden.

Brandveiligheid
Naast incidentbestrijding en hulpverlening heeft de brandweer ook taken als voorlichting, advisering en toezicht op het gebied van brandveiligheid. In 2018 gaf de brandweer in veertien gemeentes 5.241 keer advies, toezicht of voorlichting. Ook doen we steeds vaker brandonderzoek. Hierdoor kunnen we nog beter en veiliger brand bestrijden en kunnen we beter voorlichting geven om branden te voorkomen. In 2018 werden 43 branden onderzocht. De meest voorkomende oorzaak van woningbranden zijn net als in 2017 schoorsteen- en keukenbranden.