Afbeelding
Foto:

Hogere boetes in 2019

TWENTE - Ook verkeersboetes zijn in 2019 opnieuw gestegen. Hoe veel meer je betaalt is afhankelijk van de hoogte van de boete.

Boetes onder de 100,- euro stijgen met 5,- euro. Daarboven komt er een bedrag bij van 10,- euro. Zo wordt de bekeuring voor hanteren van een mobiele telefoon achter het stuur nu 240,- euro. Datzelfde bedrag geldt voor door rood licht rijden en het negeren van knipperlichten bij een spoorwegovergang. Te snel rijden is ook iets duurder geworden. De tarieven hiervoor stijgen met 1-7 euro. De snelheid overschrijden op locaties waar wegwerkzaamheden zijn wordt overigens altijd duurder beboet. Opvallend is dat niet doorrijden bij groen licht ook geld kan kosten. Dit kost 140,- euro. Hetzelfde bedrag als wordt opgelegd bij het niet dragen van een autogordel en onnodig links rijden op de auto(snel)weg. Ook kleinere overtredingen zijn iets duurder geworden. Afslaan zonder richting aan te geven kost nu 95,- euro, net als dubbel parkeren en stilstaan op een fietspad of overweg. De dure overtreding zijn overigens het onnodig parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats en onnodig geluid veroorzaken met een auto, bromfiets of snorfiets. Dit kost 380,- euro. De administratiekosten voor een boete zijn een gevoelig onderwerp. De vaste kosten van 9,- euro zijn in sommige gevallen relatief hoog in vergelijking met een kleine overtreding. Toch verandert hier ook in 2019 niets aan. De administratiekosten worden nog op dezelfde manier in rekening gebracht, en zullen ongetwijfeld ook dit jaar tot discussies leiden.

Strenger met inning
Ook is het CJIB strenger geworden met betalingsregelingen voor verkeersboetes. Dit kan vanaf dit jaar alleen vanaf bedragen van 225,- euro. Ook dit moet een prikkel zijn. Wel kunnen er uitzonderingen gemaakt worden voor mensen die dreigen in de schulden te raken door het niet kunnen betalen van de boete, onder strikte voorwaarden.