Afbeelding
Foto:

Nieuwe expositie zeldzame toverlantaarns in het Rijssens Museum

RIJSSEN - Zaterdag 26 januari wordt 's morgens een nieuwe tijdelijke expositie geopend in het Rijssens Museum.

Na de kunstwerken van Henk Blokhuis is het nu de beurt aan verzamelaar Paul van den Heuvel uit Ermelo om zijn mooiste antieke toverlantaarns uit te stallen.

Wonderlijk
Van den Heuvel raakte ooit gefascineerd door de toverlantaarn begon met het verzamelen van in het oog springende exemplaren. Inmiddels is deze hobby compleet uit de hand gelopen en staat zijn hele huis in Ermelo vol met de meest wonderlijke toverlantaarns.

Ommen
Het Rijssens Museum kwam in het contact met Van den Heuvel via het Natonionaal Tinnen Figurenmuseum in Ommen waarmee het Rijssens Museum al langere tijd een samenwerkingsovereenkomst heeft.

Voorstellingen
"We hebben gezien wat daar allemaal uitgestald stond," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, "en hebben toen direct contact gezocht met deze opmerkelijke verzamelaar. Het mooie is dat hij niet alleen toverlantaarns laat zien, maar dat hij met zijn vrouw ook voorstellingen met de toverlantaarns verzorgt. Dat gaan ze ook bij ons doen."

Karel Schönfeld
Het Rijssens Museum heeft zelf ook twee opmerkelijke toestellen in bezit die ook deel gaan uitmaken van de expositie. "In ons depot staat een oude toverlantaarn (foto) die we aan de praat proberen te krijgen. Daarnaast hebben we de voorloper van de 3D-film in ons museum. Een wonderbaarlijke machine die ooit geschonken is door Karel van Notoaris en waarmee hij zijn dieptefoto's vertoonde."

Studio81
De originele stereo-afbeeldingen zijn onder handen genomen door fotograaf Henk van der Stouw van Studio81. "De opgefriste afbeeldingen monteren we terug in de machine die door het publiek bediend mag worden."