Afbeelding
Foto:

Creëer meer 'yes' momenten op school

NIJVERDAL - Vanaf 2020 zijn alle basisscholen in Nederland verplicht aandacht te besteden aan Wetenschap en Techniek. De Prinses Marijkeschool, een van de scholen van Stichting 'Ieder kind telt', heeft sinds 2015 Wetenschap en Techniek in het programma opgenomen.

Hiervoor is een speciale unieke LEGO Education Studio ingericht. In de LEGO Education Studio onderzoeken, ontdekken, ervaren én leren de leerlingen met behulp van LEGO Education materialen de vele mogelijkheden en toepassingen op het gebied van natuurwetenschap en techniek. LEGO Duplo-techniek, LEGO eenvoudige machines, WeDo 2.0 en LEGO EV3 Mindstorms vormen de volledige leerlijn op het gebied van W&T-onderwijs.

Ervaringen
Diverse scholen uit Overijssel hebben de afgelopen jaren een bezoek gebracht aan de studio, om inspiratie op te doen. Samen onderzoeken, bouwen, oplossen en programmeren; tijdens een bezoek aan de LEGO-studio zie je een enorme betrokkenheid van de leerlingen. Een paar voorbeelden: de leerlingen bouwen solar-auto's, programmeren zelfgebouwde robots of maken bruggen die met luchtdruk bediend worden.

Techniekdag
De Marijkeschool werkt vanaf het begin mee aan de organisatie van de jaarlijkse techniekdag binnen de Stichting "Techniekdagen Hellendoorn-Nijverdal' Deze stichting heeft als doel de leerlingen van de bovenbouw kennis te laten maken met techniek. De leerlingen zijn niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden en boeiende loopbaanmogelijkheden binnen deze onmisbare en steeds belangrijker wordende sector. De leerlingen uit groep 8 van bijna alle basisscholen in onze gemeente bezoeken tijdens de techniekdag één van de deelnemende bedrijven en zien hoe het bedrijf werkt, welke processen, mogelijkheden en innovaties het bedrijf heeft. Er wordt gekeken hoe er gewerkt wordt aan het bureau, in de werkplaats of op de bouwplaats. Ook mogen ze zelf aan het werk onder begeleiding van een van de medewerkers. 's Avonds worden ook de ouders rondgeleid in het bedrijf. De Techniekdag is dit jaar op 12 maart 2019.