Afbeelding
Foto:

Start programma 75 jaar vrijheid in Overijssel in 2020

HOLTEN - Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) deed donderdagmiddag de aftrap voor het jubileumjaar 75 jaar vrijheid in in 2020 gevierd zal worden.

Afgevaardigden van bijna alle historische verenigingen en plaatselijke musea in Overijssel waren donderdagmiddag naar het Holtense Kulturhus getogen om van het HCO te horen hoe 75 jaar vrijheid gevierd wordt in het jubileumjaar 2020.

Volgens HCO-directeur Vincent Robijn is het onze taak om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend én toegankelijk houden nu de ooggetuigen langzaam maar zeker verdwijnen.

RTV Oost
De bedoeling is dat vanuit het HCO initiatieven worden ondersteund en gecoördineerd in het jubileumjaar. Daarbij slaan het HCO de handen ineen met enkele partners van betekenis: de Canadese Begraafplaats in Holten, het vernieuwde Memory Museum in Nijverdal en RTV Oost. Als alles volgens plan verloopt zal het nieuwe Memory Museum in de zomer van 2019 weer opengaan.

Bevrijders
De bedoeling is dat er een programma gestalte krijgt waarin aandacht is voor alle bevrijde plaatsen in Overijssel en de bevrijders. Er zijn plaatsen die bevrijd zijn door de Engels en een ander deel van Overijssel is bevrijd door de Canadezen.

Fout
Vanuit de HCO worden initiatieven ondersteund waarbij vooral minder bekende oorlogsverhalen worden verzameld. Volgens HCO-historicus Paul Harmens bestaat het onterechte beeld dat de oorlog vooral in het westen van Nederland heeft gewoed. "Dat beeld moeten we bijstellen. Maar ook willen we aandacht besteden aan de vraag: wat is fout en wat is goed? Dat lag 75 jaar geleden wel wat anders dan nu."

Vrouwen
Het beeld is dat een oorlog veelal alleen door mannen wordt uitgevochten. "De rol van de vrouwen en kinderen is daar vaak heel erg ondergeschikt aan gemaakt. Maar als je foto's uit bijvoorbeeld de hongerwinter bekijkt, dan zie je daar heel wat vrouwen en kinderen op. Dat beeld verdient bijstelling.