Afbeelding
Foto: Gebruiker

Blikvanger van Rijssen Vooruit nadert het einde

RIJSSEN – De aloude Engelse tribune van voetbalvereniging Rijssen Vooruit (RV) heeft zijn langste tijd gehad.

De nostalgische blikvanger aan de noordelijke invalsweg zal vermoedelijk binnenkort plaatsmaken voor de woningen die Ter Steege er wil bouwen.

De tribune van Rijssens oudste voetbalclub is weliswaar niet direct een architectonisch hoogstandje, maar het is een bouwwerk met een verhaal. Het voetbalveld was altijd eigendom van de familie Jordaan die aan jutefabrikant Ter Horst gelieerd was. RV werd in 1909 opgericht en zo lang RV mee zou doen aan de competitie kon het veld tegen een symbolische vergoeding van 1 euro per jaar gehuurd worden.

Alweer enkele jaren geleden kocht Credo Integrale Planontwikkeling BV uit Oosterbeek het veld van de erven Jordaan. Toen al waren er plannen om het RV-terrein te bebouwen zodra de club eenmaal elders in Rijssen een veld met accommodatie zou krijgen. Inmiddels is bekend dat RV in het Opbroek een gezamenlijk sportcomplex met RKSV betrekt.

De tribune van RV is in 1997 door de toenmalige gemeente Rijssen op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Dat gebeurde na een grondige opknapbeurt door RV-leden en vrijwilligers. Er zijn in het verleden stemmen op gegaan om het bouwwerk met de lange historie op een of andere manier te behouden. Op het sportveld zijn in het verleden vaak allerlei feestelijke evenementen gehouden. Op de foto kijkt de Canadese luitenant-kolonel Dextraze in 1945 op het RV-terrein naar verrichtingen van de Canadese militairen die Rijssen hebben bevrijd. Inmiddels een onderzoek gestart naar de staat van de tribune, maar wat daarvan de uitkomst ook zal zijn, in de plannen van Ter Steege met het RV-terrein komt de tribune niet meer voor.

Rijssen Vooruit was aanvankelijk een club met een zondag- en zaterdagafdeling. In 1961 werd de zaterdagafdeling zelfstandig en ging verder onder de naam Sportclub Rijssen. Onlangs is geprobeerd om weer te fuseren met Sportclub Rijssen om samen met RKSV naar een sportcomplex in het Opbroek te gaan, maar Sportclub heeft zich uit die fusiebesprekingen teruggetrokken en blijft op de Koerbelt.