Afbeelding
Foto:

Bewoners De Veste maken virtuele wandeling door kasteel de Oosterhof

RIJSSEN – Een groep mindervalide bewoners van De Veste heeft donderdagavond een virtuele wandeling door kasteel de Oosterhof gemaakt.

Donderdagavond heeft de groep mindervaliden als eerste in georganiseerd verband gebruik gemaakt van de nieuwe technische mogelijkheden van het Rijssens Museum.
De Vestebewoners werden met de rolstoelbus naar het museum gebracht. 'n Koffiehook in het Tweede Bouwhuis is per lift goed bereikbaar voor rolstoelers, rollatorgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.

Na de koffie startte de virtuele wandeling door het kasteel op het grote scherm. Eén van de rondleiders stuurt de kijkers met VR-bril als het ware door de omgeving, terwijl de andere rondleider tekst en uitleg geeft bij de ruimtes, de voorwerpen en wat er allemaal nog meer te zien en te vertellen van kasteel kasteel de Oosterhof. Tussendoor was volop ruimte voor de bezoekers om mee te praten, vragen te stellen en gegevens uit te wisselen. Daar maakten de Vestebewoners ook volop gebruik van, waardoor het een zeer geanimeerde avond werd.

Na de pauze werd nog even gebladerd door het digitale fotoalbum van Erfgoed Rijssen-Holten, wat een geschikte aanvulling op het programma was. De reacties op de virtuele rondleiding waren bijzonder positief.

Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is erg blij met het nieuwe stuk techniek waardoor mensen die de trappen niet meer op kunnen toch een kijkje in het kasteel kunnen nemen. "Ze krijgen zelfs nog iets meer te zien dan de andere bezoekers, want de fotograaf heeft 360-graden opnames gemaakt vanaf het plateau naar het torentje."

Gevaarlijk
Het plateau richting het torentje is verboden voor bezoekers omdat het op die hoogte bovenin de kap te gevaarlijk is. "Maar in de virtuele wandeling klim je tot helemaal bovenin.Het is net echt. Zeker als je de VR-bril op zet en je kijkt naar beneden, dan word je gewoon duizelig."