Afbeelding
Foto: Gebruiker

Plannen nieuw Twents Museum of Fine Arts in Wierden compleet van de baan

WIERDEN – Het museum voor hedendaagse kunst in Wierden is definitief van de baan.

Dat laat architect-galeriehouder Johannes Dollen van galerie Tolg'Art desgevraagd weten. Dollen zat in de initiatiefgroep die zich zeer heeft ingespannen voor het museum dat zij graag in het voormalige basisschool aan de Schoolstraat hadden willen realiseren.

Volgens Dollen zijn de plannen voor een sprankelend museum voor hedendaagse beeldende kunst niet meer realistisch. "De gemeente heeft een andere optie verkozen voor het voormalige schoolgebouw en die zijn zodanig dat wij ook geen pogingen meer ondernemen. Het heeft geen zin om aan een dood paard te trekken."

In de initiatiefgroep die zich inspande voor het nieuwe museum zaten naast Dollen beeldend kunstenaar Jan Aanstoot en oud-cultuurwethouder Theo de Putter. Sinds de succesvolle Fedor van Kregtenmanifestatie ruim tien jaar geleden in Wierden, droomden zij van een eigen museum voor Wierden. Plan was om er werk te exposeren van Wierdense beeldende kunstenaars uit verleden en heden zoals Fedor van Kregten, Jan Gierveld, Jan Aanstoot en Willem Buitenweg. De initiatiefnemers hadden hun oog laten vallen op het karakteristieke schoolgebouw aan de Schoolstraat.
Een deel van de nalatenschap van de Wierdense kunstenaar Fedor van Kregten is nog altijd permanent geëxposeerd in het Rijssens Museum. Maar het Rijssens Museum kan door flink ruimtegebrek Van Kregten niet de plaats geven die hij verdient. "De Van Kregtens hangen bij ons in de gang en daar kun je zelfs niet voldoende afstand nemen om die prachtige werken goed te bekijken," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum die het afblazen van de plannen voor bijzonder jammer vindt. "De gemeente laat hier een geweldige kans lopen op een museum met een grote toegevoegde waarde voor Twente en Oost-Nederland."