Afbeelding
Foto:

Burgers hebben veel meer inspraak dan ze denken

RIJSSEN – Burgers hebben veel meer inspraakmogelijkheden dan ze denken.

"In principe kunnen ze bij iedere raads- of commissievergadering hun mening geven," zegt raadsgriffier drs. Gert Veerman. "Het onderwerp waarover je iets wilt zeggen hoeft zelfs niet op de agenda te staan."

Duaal
De functie van raadsgriffier ontstond in 2002 waarbij het bestuur van de Nederlandse gemeenten duaal werd: burgemeester en wethouders voeren het beleid uit, de gemeenteraad controleert. "Een goed uitgangspunt," zegt Veerman, "want de raadsleden zijn gekozen door de burgers. Het college van B en W voert uit en legt daarover verantwoording af aan de gemeenteraad."

Huizen
Veerman komt uit Huizen en vestigde zich in 2017 met vrouw en dochters in Rijssen-Holten. "We vonden eerst woonruimte in Holten en vorig jaar zijn we verhuisd naar nieuwbouwwijk Opbroek in Rijssen. We hebben het daar erg naar onze zin, hoewel het voor onze dochters natuurlijk wel opnieuw beginnen was met het vinden van nieuwe vrienden en vriendinnen."

Politicologie
Veerman studeerde politicologie en bestuurskunde in Amsterdam en kent alle lagen van de gemeentelijke organisatie van binnenuit. Na bij verschillende gemeenten te hebben gewerkt, kwam hij vanuit Laren (NH), waar hij plaatsvervangend gemeentesecretaris en beleidsregisseur was, in september 2016 naar Rijssen-Holten.

Paspoort
Bijzondere dingen daargelaten, maar de burgers komen eigenlijk niet zo vaak op het gemeentehuis. "Ja, voor het aanvragen of verlengen van je paspoort of rijbewijs. De gemeente kan veel meer voor de burgers betekenen dan vaak wordt gedacht. En dan bedoel ik bijvoorbeeld het inspraakrecht. Dat is zeer waardevol, ook voor de raadsleden die de beslissingen moeten nemen."

Bij dat alles is de raadsgriffier een volstrekt politiek-neutraal figuur. "Ik bewaak de democratische besluitvormingsregels en pas deze toe." Zie verder pagina 5.