Afbeelding
Foto:

Geniet van houten meubelen

TWENTE - Houten meubelen zijn een aanwinst voor ieder interieur. Hout geeft warmte en sfeer; of je nu gaat voor klassiek donker of moderne lichte houtsoorten. Maar wat u ook kiest: met een stukje onderhoud gaat uw houten meubel een stuk langer mee.

Veel mensen doen maar bar weinig aan onderhoud en preventie van problemen. Dit is jammer, want met de juiste zorg gaan meubelen langer mee en zien er mooier uit. Een eerste tip: plaats meubelen correct en goed vlak. Wanneer een kast bijvoorbeeld niet perfect op een vlakke ondergrond staat, kan dit zorgen voor extra druk op de verbindingen. Even de moeite nemen om met een waterpas alles recht te zetten dus.

Juiste plek
Zet meubelen ook op een goede plek neer. Houten meubelen plaatst u het liefst niet te dicht bij warmtebronnen. De invloed van hitte kan namelijk zorgen voor krimp en uitzetten, wat weer druk en dus schade kan veroorzaken. Sleep echter niet teveel met meubelen en maak ze altijd leeg voor u iets verplaatst.

Preventief
Om de toplaag van houten meubelen zo mooi mogelijk te houden is het belangrijk om bijvoorbeeld altijd onderzetters voor glazen te gebruiken, maar gebruik ook onder bijvoorbeeld papier waar u op schrijft een onderlegger. Hout lijkt sterk, maar met een beetje druk krijg je er zo krassen in. Erg jammer, natuurlijk.

Lak
Houten meubels zijn veelal voorzien van een laklaag die het hout beschermt. Stof deze regelmatig af en maak het schoon met een zachte, licht vochtige doek. Gebruik nooit schuurpapier of bijtende producten om vlekken weg te halen. Af en toe bijlakken van het hout zorgt ervoor dat ze in optimale staat zijn.