Ingezonden: Biodiversiteit

RIJSSEN - Zeer verontrustend is de afname van allerlei diersoorten, zoals vogels en veel soorten insecten (vlinders, hommels, wilde bijen, zweefvliegen, kevers enz.). Ook heel veel wilde bloemplanten van bermen, slootkanten en elders zijn zeer zeldzaam geworden of verdwenen.

De oorzaken zijn velerlei: Intensieve landbouw en veeteelt, stikstofdepositie uit landbouw, verkeer en industrie, te lage grondwaterstanden, overmatig gebruik van insecten- en onkruidverdelgers, ook nog vaak in tuin of gazon. Men zegt dan: "Wat kan ik daar als gewone burger nou aan doen?" Meer dan men denkt. Zeer bedenkelijk is het meer en meer toenemen van betegeling en bestrating van tuin en erf; ook wel bekend als 'verstening'. Zo is er geen plaats meer voor insect-vriendelijke bloemplanten.

Grote gevolgen
Het verstenen van de tuin heeft ook andere effecten. Zo stroomt water bij zware regenbuien richting de straat in plaats van in de bodem, met wateroverlast als gevolg. Bloemrijke tuinen en bermen zijn dan ook erg belangrijk. Tuinplanten die geliefd zijn bij insecten zijn onder andere winteraconiet, crocus, akelei, hemelsleutel, monnikskap, dovenetel, brunel, tijm, rolklaver, pinksterbloem, vingerhoedskruid, wilde marjolein, astersoorten, vlinderstruik, klimop en anderen.

Rol gemeente
Heel belangrijk zijn goed beheerde bermen en slootkanten. Sinds een jaar heeft de gemeente Rijssen/Holten een begin gemaakt met een plant- en insecten-vriendelijk beheer van de bermen. We hebben daar als IVN en Milieuraad jarenlang voor gepleit bij de gemeente. Goed bermbeheer betekent dat de bermen niet meer worden geklepeld, waarbij het maaisel blijft liggen en zo sterke verruiging veroorzaakt met slechts enkele ruigtesoorten zoals brandnetel, ridderzuring, akkerdistel en fluitenkruid, waardoor de vroeger veel rijkere bermenflora is verstikt en verdwenen. Bij zo snel mogelijk afvoeren van het maaisel wordt de berm minder voedselrijk, waardoor wilde bloemplanten met de daarbij horende insecten weer terug kunnen komen. Dat vergt vaak wel enkele jaren. Als gemeente en wij gewone burgers ons best doen kan onze leefomgeving voor mens, dier en plant weer veel boeiender en rijker worden.

Ik kijk net naar buiten en zie talrijke zweefvliegen op de zonbeschenen winteraconieten. Zo waar zelfs een citroenvlinder. Lente!!?

Wim Ligterink
Hagslagen 89
Rijssen