Ook Rijssen gaat aan de groene stroom!

RIJSSEN - Er zijn in de regio steeds meer lokale energieprojecten op gezet de afgelopen tijd. Ook in Rijssen is zo'n groep vrijwilligers actief onder de noemer 'Opgewekt Rijssen'. De coöperatie heeft de ambitie om de Rijssense bedrijfsdaken vol te leggen met zonnepanelen. Zo kunnen alle Rijssenaren - en inwoners uit omliggende postcodes - lokaal opgewekte, duurzame stroom afnemen.

Lokale bedrijfsdaken vol leggen met zonnepanelen, en dan slim regelingen gebruiken om die echt groene energie voordelig beschikbaar te maken voor inwoners van Rijssen. Dat leek een aantal bewoners van Rijssen wel een goed idee. Om gebruik te maken van de zogenaamde 'postcoderoos-regeling' moesten ze een coöperatie oprichten. En ondernemers vinden bij wie ze zonnepanelen op de daken mochten leggen.

Voortman Steel
Diverse lokale ondernemers hebben interesse, en Voortman Steel Group is de eerste waar het moet gaan gebeuren: daar passen 2.870 zonnepanelen op het dak, genoeg stroom voor circa 250 huishoudens. En dus kan de ledenwerving nu beginnen. Gerard Bakker, voorzitter van coöperatie Opgewekt Rijssen: "Voortman wilde graag het eigen personeel de kans geven als eerste te profiteren van de goedkope echt groene stroom en zo bijdragen aan een groenere betere wereld. Het personeel is begin februari geïnformeerd. Nu staat het aanbod van de coöperatie ook open voor de rest van Rijssen en omliggende postcodes (vandaar de naam postcoderoos-regeling)".

Voordelen
Gerwi Engberts en Jan Altena, mede bestuursleden: "Eerst bedrijfsdaken vol leggen met zonnepanelen heeft veel voordelen. Zo is het efficiënter dan een paar panelen op het dak van een woonhuis. Het is ook minder zichtbaar dan een veld zonnepanelen op de grond." Corine Teeuwen vult aan: "Sommige mensen hebben geen geschikt dak. Of geen zin in de moeite om panelen op een eigen dak te leggen. Anderen willen bijdragen aan een groenere wereld. En sommige doen het vanwege de prijs. Wij doen het als bestuur vooral omdat we geloven dat we hiermee Rijssen, en de wereld, een stuk groener maken. En we hopen dat veel Riessender willen helpen door stroom via ons af te gaan nemen." De coöperatie wordt ondersteund door een bedrijf van twee andere regiobewoners, Rijssenaar Henk Roosink en Wilma Paalman uit Nijverdal. Henk: "Wilma en ik hebben veel ervaring opgedaan met energieprojecten, waar het project in Hof van Twente al de eerste daken heeft belegd." Op www.opgewektrijssen.nl is meer informatie te vinden en kan iedereen zich aanmelden voor dit duurzame project.