Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Kleinere grijze container voor nog minder restafval in Rijssen-Holten

RIJSSEN – Om de terugloop van restafval verder te stimuleren overweegt de politiek om de grijze containers kleiner te maken.

Uit onderzoek blijkt dat er nog veel afval in de grijze container terechtkomt dat er niet in hoort. Vooral in Holten denkt wethouder Jan Aanstoot dat aan te pakken door het plaatsen van extra papiercontainers op strategische punten, zodat het burgers gemakkelijker wordt gemaakt om het papier daarin te doen.

In de commissievergadering kruisten de politieke partijen uitgebreid de degens over de afvalproblematiek. Christiaan Laurens (CU) stelde voor om ongeadresseerd drukwerk terug te dringen door het gebruik van brievenbusstickers, volgens hem zou dat ook het adverteren in huis-aan-huisbladen stimuleren. Sander Haase (SGP) wees erop dat de hoeveelheid restafval de afgelopen jaren flink gedaald was en de verminderde daling nog niet echt dramatisch te vinden. Ook hij was voorstander van het terugdringen van reclamedrukwerk. "Maar we zijn niet voor het invoeren van kleinere grijze containers. De grijze containers zijn weliswaar afgeschreven, maar ze zijn nog lang niet versleten. Door ze nu te vervangen door kleinere is kapitaalvernietiging." Haase stelde voor om ook bewoners van appartementen hun afval te laten scheiden. Dat zou kunnen door het uitdelen van biologisch afbreekbare afvalzakken. En voer een goede campagne om de afvalstroom verder in te dammen." Henk Nijkamp (CDA) was voorstander van een kleinere container, "want zo wordt het aanbieden van minder afval beloond." Bram van der Meulen (PvdA) vond dat niet de burger moet opdraaien voor de toenemende afvalstroom van verpakkingen, maar de producenten. "De burger zit aan het einde van de keten. Producenten lappen het verpakkingsconvenant ongelofelijk aan hun laars. Restafval bestaat voor 80 procent uit verpakkingsmateriaal. Wij kunnen een oproep doen richting bedrijfsleven en winkeliers om minder afval te produceren en dat ook heel goed in regionaal verband kunnen worden aangepakt."