Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

CU enthousiast over Hanze-lidmaatschap

RIJSSEN - Rijssen wordt officieel lid van de HanseVerein, zur Förderung des internationalen Städtebunds Die Hanse.

De commissieleden waren donderdagavond unaniem positief over de toetreding, maar de wijze waarop dat gebeurde was bijzonder verschillend. Alleen Tonnie Rozenkamp van de ChristenUnie toonde zich enthousiast over de toetreding. "Wij vinden ook dat de burgemeester en wethouders daarin een actieve rol moeten gaan spelen."

Kat-uit-de-boom
De andere politieke partijen kenmerkten zich door een authentiek Twentse kat-uit-boom-kijkhouding. VVD'er Frans Noordam zei in Rijssen geen kenmerken aan te treffen die hij wel in andere Hanzesteden ontwaarde. "Daarom adviseren wij: hou het bescheiden." Ook de historicus Ewart Bosma van de SGP uitte zich in dergelijke bewoordingen. "Fijn dat de historie steeds meer begint te leven, maar Rijssen speelde als bijstad van Deventer een bescheiden rol, dus vinden wij dat we het nu ook bescheiden moeten houden."

Bescheiden
Vanuit de Rijssense Musea klinken andere geluiden. Gerrit Dannenberg kan zich de bescheidenheid van veel raadsleden wel voorstellen. "Nooit verstandig om direct al een te grote broek aan te trekken, maar ik vind toch dat we, net zoals de CU zegt, positief op het lidmaatschap in moeten steken. Op de jaarvergadering van Toerisme Rijssen-Holten hoorden we ook al zulke deprimerende geluiden: Rijssen is geen Hanzestad en we hebben het publiek niets te bieden. Onze voorzitter Jan Bakker heeft daar nog tegengas gegeven én naderhand hebben we de kwestie nog aangekaart met manager Ralf Halverhout van Toerisme Rijssen-Holten.

Aanbod
Volgens Dannenberg was het gesprek met Halverhout een uitstekend gesprek. "Het gaat er natuurlijk niet om dat alle Hanzesteden aan allemaal dezelfde uiterlijke kenmerken moeten voldoen, maar wat heb je vanuit de historie te melden. En als je je daar echt in verdiept, dan hebben we als bijna oudste stad van Twente nog heel wat te bieden. In gesprek met Toerisme Rijssen-Holten is ook al een aantal mooie aanzetten tot ideeën op tafel gekomen."
Burgemeester Arco Hofland zegt dat de gemeente de Hanzedagen gaat bezoeken en in gesprek gaat met de andere Hanzegemeenten om te kijken hoe daar het beste bij aangesloten kan worden.