Freedom Ride komt naar Overijssel

HOLTEN - Op 5 mei vieren we weer Bevrijdingsdag. Er worden rond deze dagen veel activiteiten gehouden in ons land; al dan niet voor het herdenken van de slachtoffers van oorlogshandelingen of het vieren van de vrijheid.

Dit jaar krijgt Overijssel ook een nieuwe activiteit: het is namelijk de eerste keer dat de Freedom Ride naar Overijssel komt. Eerder werd deze fietstocht voor de vrijheid gehouden in Limburg, Gelderland en Brabant.

De tocht
Aangevoerd door renners van Team Jumbo-Visma met Freedom Ride-ambassadeur Pascal Eenkhoorn en prominente oud-sporters uit de regio zoals oud-wereldkampioen wielrennen Hennie Kuiper zal deze tocht gehouden worden. Het moet een echt bevrijdingsfestival op de fiets worden. In 2019 en 2020 zijn de bevrijdingsdagen extra speciaal. We vieren namelijk het 75-jarig einde van de Tweede Wereldoorlog, waardoor er extra veel activiteiten gehouden worden rond dit belangrijke thema. Tijdens de Freedom Ride vieren we die ongekend lange period van vrijheid en vrede samen. We fietsen langs plaatsen die deel uitmaken van de internationale Liberation Route Europe en houden zo de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend.

Herdenken
'Vrijheid is nooit vanzelfsprekend'. Dat blijkt overduidelijk op d Canadese Begraafplaats in Holten. Daar liggen bijna 1.400 Canadese soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid. Tijdens de Freedom Ride is er voor alle deelnemers een indrukwekkende ceremonie op deze begraafplaats bovenop de Holterberg. Samen staan we letterlijk even stil bij de strijd van toen en de inzet die nog steeds nodig is om wereldwijd vrijheid te behouden.

Uniek
De Freedom Ride is een unieke toertocht voor zowel sportieve als recreatieve fietsers. De tocht wordt in samenwerking met de enige Nederlandse WorldTour-ploeg Team JumboVisma, de Provincie Overijssel en de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten georganiseerd. De pelotonstocht van 90 kilometer biedt een unieke kans om zij aan zij met profrenners van Team Jumbo-Visma zoals Pascal Eenkhoorn, Danny van Poppel, Maarten Wynants, Taco van der Hoorn en Bert-Jan Lindeman te rijden. Daarnaast komen ook de wereldkampioen van 1975 Hennie Kuiper, Theo de Rooij, die maar liefst twaalf grote rondes uitreed, TI-Raleigh renner Gerard Veldscholten, paralympiër en wereldkampioen Arnoud Nijhuis en Olympisch schaatskampioen én Holtenaar Mark Tuitert aan het vertrek van de pelotonstocht. Naast de pelotonstocht zijn er prachtige vrije toertochten van 75 en 130 kilometer uitgezet.