Afbeelding
Foto:

Stroomstoring verstoort toverlantaarnvoorstelling

RIJSSEN - De stroomstoring van vorige week donderdagavond was bijna spelbreker bij de toverlantaarnvoorstelling in het Rijssens Museum.

Lantaarnist Nathan Koedoot uit Den Ham had niets aan het toeval overgelaten en was om half zeven present. Ruimschoots op tijd om alle voorbereidingen te treffen voor de voorstelling die om acht uur zou beginnen.

Groot
Maar omstreeks tien voor zeven werd een deel van Rijssen getroffen door stroomuitval, zo ook het Rijssens Museum. Op de tast werden de meterkasten en zekeringen gecontroleerd, maar toen bleek al snel dat het om een grote stroomstoring ging.

Enexis
Energieleverancier Enexis liet in eerste instantie weten dat de stroomstoring tussen negen en elf uur verholpen zou zijn, waarmee de geplande toverlantaarnvoorstelling in het water zou vallen.

Donker
Medewerkers van het museum vingen de bezoekers op bij het hek van het in donker gehulde kasteel en legden de situatie uit. Intussen was voor de veiligheid al een alternatieve datum gepland. Besloten werd om tot kwart over acht te wachten en dan de intussen in het donker binnengelaten bezoekers naar huis te laten.

Ouderwets
Omstreeks vijf voor acht was de stroomstoring verholpen en kon de zaal en de apparatuur in gereedheid worden gebracht. De bezoekers kregen een ouderwetse voorstelling te zien. Omspeeld met nostalgische muziek bracht Nathan Koedoot de plaatjes en het verhaal van Bellen en het Beest, Klein Duimpje en Blauwbaard.

Expositie
De toverlantaarnvoorstelling werd gegeven in het kader van de tijdelijke expositie van toverlantaarns van Paul van den Heuvel die in het museum nog loopt tot en met zaterdag 13 april. Van den Heuvel exposeert toverlantaarns uit verschillende delen van de wereld. Er is een uitgebreide brochure beschikbaar over het ontstaan en de historische achtergronden van de toverlantaarn als voorloper van de 3D-film.