Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

D66 dreejt as de Pelmölle oawer het insprekrecht

RIJSSEN – Even leek het erop dat er van de jaarlijkse dialectraadsvergadering donderdagavond niet veel terechtkwam, maar toch volgde tenslotte nog een mooi dialectdebat over wel of geen inspreekrecht.

Het ging weer om de vraag: als burgemeester en wethouders de gemeenteraad vragen om een principebesluit, mogen burgers dan wél of niet inspreken. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad vindt dat niet nodig. "Het gaat alleen over de vraag of iets ergens ruimtelijk wel of niet kan. De burgers komen later pas aan het woord. Je wekt verkeerde verwachtingen," zei PvdA-fractieleider Rob Meijerink. Schaf het af. Dat wilde D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman niet en daarom had hij eerder gedreigd het voorzitterschap van de commissie grondgebied neer te leggen.

Sander Haase (SGP) kwam met een aanpassingsvoorstel: "Zet er duidelijk in dat een ja tegen het principebesluit geen automatisch ja tegen de verdere plannen zijn." Haase onderbouwde zijn voorstel ruimhartig met veel technisch jargon, in het Nederlands. Dat ontlokte CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff de opmerking: "Goed dat het in het Nederlands was, want hoe vertaal je nu "omgevingsgerelateerd verwachtingsmanagement" in goed plat?"

In de discussie bleek dat de meeste dames en heren raadsleden zich goed hadden voorbereid op de jaarlijkse streektaalvergadering. Elsbeth Deijk (VVD) deed haar woord in kleurrijk Sallands. Ook Klein Velderman hield zijn toespraak in robuust Twents.

De Democraat wilde het voorstel van Haase tot afschaffing wel steunen, "maar ik zie ook gevaren: wanneer is het een principeverzoek en waar begint het bestemmingsplan?" De andere partijen vonden echter dat Klein Velderman duidelijk moest zeggen wat hij zou gaan doen: blijven zitten of opstappen als het inspreekrecht wordt afgeschaft.

Klein Velderman hield zich echter aan veilige kant, wat Dieger ten Berge (CDA) typeerde als: "Dreejn as de Pelmölle!" Bij de stemming bleek iedereen unaniem voor de aanpassing van de SGP te zijn. Ook zal er na een jaar bekeken worden of het afschaffen van het spreekrecht in de beginfase oplevert wat ervan verwacht wordt.