Kinderboerderij Dondertman viert twintigjarig bestaan

HOLTEN/ESPELO - Begin april is het precies 20 jaar geleden dat Kinderboerderij Dondertman officieel geopend werd voor publiek. Reden voor een feestweekend dat zich afspeelt op zaterdag 6 en zondag 7 april.

Vrijdagavond 5 april staat in het teken van een feestje voor alle medewerkers. Op het programma voor het weekend staan een demonstratie schapen drijven en een optreden van Peter Pan en kapitein Haak (zaterdag). Zondag zorgen de Holtense en Bathmense boerendansers voor vermaak, waarbij ook kinderen worden betrokken. Op beide dagen kan een gratis ritje met de Dondertman Express worden gemaakt. De kinderboerderij is die dagen normaal geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Veel bezoekers
Al twintig jaar lang timmert Kinderboerderij Dondertman aan de weg. Laagdrempelig en met een groot sociaal karakter. Jaarlijks trekt het bedrijf rond de 100.000 bezoekers en is daarmee één van de belangrijkste dag recreatieve voorzieningen in de gemeente Rijssen-Holten. Destijds begonnen zonder dure nieuwbouw, maar met hulp van sponsoring en talloze vrijwilligers werden bestaande opstallen van grondlegger Ab Paalman gerenoveerd. Om proef te draaien opende de poort officieus in het najaar van 1998, de officiële opening volgde in april 1999. Om de kosten zoveel mogelijk in de hand te houden werd gekozen voor een bedrijfsformule met vrijwilligers. Uitbreidingen en daardoor de toegenomen drukte heeft die situatie intussen veranderd, want in de afgelopen jaren is het bedrijf aan de Meester Bosweg steeds nadrukkelijker geprofessionaliseerd.

Kwaliteitsverbetering
Uiterlijk heeft Kinderboerderij Dondertman in 20 jaar flink wat veranderingen ondergaan. En dat alles onder het motto kwaliteitsverbetering. Oude opstallen werden vervangen door nieuwbouw, zoals het toiletgebouw, het knuffelhuis en natuurlijk het eigentijdse Boshuus. Tegenover het centrale terrein werd een ruim parkeerterrein met daarbij een flinke kapschuur gerealiseerd en ook in de dierenverblijven is in de loop der tijd het nodige verbeterd. Door de jaren heen werden tal van activiteiten verzorgd met als onbetwist hoogtepunt de levende kerststal achter in het bos. Behalve het centrale terrein met horeca, dieren en speelelementen beschikt Dondertman ook over een aantal hectare grond achter het grote parkeerterrein