Afbeelding
Foto:

Gezond genieten van rabarber!

TWENTE - Een gevarieerd dieet met voldoende groente en fruit is belangrijk voor een levenslange gezondheid. Het eten van groente 'in het seizoen' brengt een leuk stukje variëteit aan de eettafel. Zo ook: rabarber.

April is zo'n beetje de maand van de rabarber. Deze is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, waarbij de rabarber in het voorjaar en de zomer buiten kan groeien. De winterse rabarber is zachter en zoeter van smaak. Rabarber's unieke, iets zure smaak maakt het herkenbaar in veel gerechten, van een heerlijke compote tot zoete nagerechten. De zoete rabarber is weliswaar een groente, maar de belevenis en gebruik is vaak net als fruit.

In de winkel
Verse rabarber komt in groene, groen-rode of rode varianten qua stelen. In het algemeen zijn de rodere stengels zoeter ten opzichte van groenere stengels. Dunnere stengels die wat steviger zijn zorgen voor meer smaak. Rabarber moet men het liefst binnen een dag of drie gebruiken en goed verpakken in de koelkast om uitdrogen tegen te gaan. Belangrijk: verwijder het blad van de rabarber en eet dit niet; hier zit veel oxaalzuur in wat giftig is.

Gezond
Rabarber smaakt niet alleen geweldig, maar biedt ook een goede balans voedingsstoffen. Het is rijk aan ijzer en bevat minerale zouten zoals calcium en magnesium en omvat veel vitamine B1, B2, B6 en C. Van alles niet heel veel - maar het is wel een mooie verzamelgroente om in één keer van alles wat binnen te krijgen. De gezondheidsvoordelen zijn breed; zo draagt het bij aan de eetlust en spijsvertering, versterkt het het immuunsysteem en meer.