Afbeelding
Foto:

Voorzitterswissel bij SGP-jongeren Rijssen

RIJSSEN – Wisseling van de wacht bij de SGP-jongeren van Rijssen-Holten.

Rick van Dijke (20) geeft na de 3 jaar de voorzittershamer door aan Martijn Boerman (20). Ze kennen elkaar van de middelbare school. "Martijn en ik organiseerden samen het laatste schooldag."

Rick van Dijke kreeg de smaak al vroeg te pakken. "Ik deed mee aan videowedstrijd van de SGP en ik presenteerde dat op een verkiezingsavond. Daar is het eigenlijk mee begonnen. Kort daarna werd ik gevraagd voor het bestuur van de Rijssense SGP-jongeren en dan kom je in een stroomversnelling. Je raakt betrokken bij verkiezingscampagnes. Je maakt vergaderingen mee van het campagneteam en daar voelde ik me meteen thuis."

Studeren
Toch is voor Rick van Dijke nu het moment gekomen om afscheid te nemen. Hij studeert bestuurskunde aan de universiteit van Leiden. "Doordeweeks ben ik op mijn kamer in Den Haag en dan zit je op afstand. Veel Rijssense zaken moeten dan opschuiven naar de weekenden en dat niet altijd praktisch." Martijn studeert eveneens bestuurskunde, maar wat dichter bij huis; aan de Saxion Hogeschool in Deventer. "Daar hoef ik niet voor op kamers," zegt hij lachend, "en dat werkt allemaal net iets soepeler."

Lijstjes
Van Dijke was de pr-man van de SGP en werd daarna voorzitter. "PR, social media en contacten met de pers beleef ik veel plezier aan. Persmensen vragen altijd meer dan je kwijt wilt en dat dan zódanig spelen dat zij en wij daar een goed gevoel aan overhouden; dat is steeds een mooie uitdaging. Ik houd ook van structuur aanbrengen in zaken waarmee ik bezig ben. Ik maak lijstjes en die zijn berucht bij de andere bestuursleden." Martijn zegt het hem vlot na: "Ja, zeer berucht. Maar iemand moet nu eenmaal in de gaten houden dat je niet alles tegelijk overhoop haalt en dat iedereen nakomt wat hij toegezegd heeft."

Jong
Rick van Dijke kwam in het SGP-jongerenbestuur doordat Sander Haase in de gemeenteraad gekozen werd. "Erik Taal werd noodgedwongen voorzitter. Na enkele maanden heb ik me gekandideerd als voorzitter omdat ik vond dat SGP-jongeren ook een jonge voorzitter moeten hebben."

Gastlessen
Onder het voorzitterschap van Van Dijke startten de SGP-jongeren met het geven van gastlessen op de basisscholen over democratie en politiek. "We vertellen in hoofdlijnen hoe de Nederlandse democratie werkt en wat je daarvan terugziet in je eigen woonplaats. Dat loopt uit op een zogenaamde gemeenteraadsdag. De leerlingen gaan dan naar het gemeentehuis en in de raadszaal spelen ze een raadsvergadering na. (vervolg op pagina 9)