Herman Pleij (2017)
Herman Pleij (2017) Foto: DWDD

Prof. Herman Pleij komt maandag 6 mei naar het Rijssens Museum

RIJSSEN – Professor Herman Pleij, hoogleraar middeleeuwse letterkunde, komt maandagavond 6 mei aanstaande naar het Rijssens Museum.

Herman Pleij (76) geniet landelijke bekendheid en is om zijn enthousiasme graag geziene gast in talkshows op radio en televisie. Via oud-secretaris Dinant Brinks is het contact met Pleij gelegd en de emeritushoogleraar was bereid te komen spreken op de jaarlijkse donateursavond in Rijssen.

Donateurs van het Rijssens Museum hebben gratis toegang in 'n Koffiehook en de industriekelder van het Tweede Bouwhuis. Mensen die donateur willen worden ook. Wie geen donateur wil worden, maar toch de lezing wil bijwonen betaalt 5 euro per persoon. Daarvoor wordt ook twee keer koffie/thee geschonken. Aanmelden is raadzaam. Dat kan aan de balie, telefonisch 0548 514 261 of per e-mail info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Pleij. Aanvang van de donateursavond is 19.30 uur. Van 19.30 uur worden de jaaroverzichten gepresenteerd. Herman Pleij krijgt om 20.00 uur het woord.

Pleij is geboren in Hilversum maar heeft familiebanden met Twente. Onderwerp van zijn lezing is de betekenis van gewestelijke identiteiten: hoe ontwikkelen die zich, waarom verschillen ze zo sterk in Nederland? Hoe komt het dat de identiteit van Salland veel minder sterk is dan van Twente. Hoe kan dat zo komen in een provincie die als geheel geen identiteitscultuur voert. Wat moet je daarmee en wat heb je er aan? Wat is identiteit eigenlijk en waar komt de huidige identiteitspolitiek in de hele westerse wereld vandaan en waar gaat het naartoe voor Rijssen en Twente.

Pleij promoveerde in 1979 op het proefschrift Het Gilde van de Blauwe Schuit: Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen over onder andere oude carnavalsteksten. In 1981 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1992 van 1994 was hij decaan van de Faculteit der Letteren. Op 29 februari 2008 ging hij met emeritaat. Sindsdien publiceert hij veel over cultuurhistorische onderwerpen, zoals het vraagstuk van de nationale identiteit.