Afbeelding
Foto: Dick Tukkers

Jubileum 40 jaar Fakkeldrager Rijssen

RIJSSEN – Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Protestants Christelijk jeugd en jongerenwerk de Fakkeldrager in Rijssen, zijn wij voornemens een aantal artikelen te maken over het wel en wee van de afgelopen 40 jaren van de Fakkeldrager'.

Deze serie verhalen komt tot stand met de welwillende medewerking van Arjan Slagman (51) die sinds het jaar 2005 in dienst is als jeugdwerkleider bij de Fakkeldrager.

1979
Een aantal ouders die niet alleen tegen de jongeren wilden zeggen wat ze niet moesten doen, of waar ze niet thuishoorden, maar die een alternatief zochten hebben de handen ineengeslagen en ziedaar het idee voor een jongerencentrum werd geboren. In juni 1979 was de oprichting een feit en in de Kamgaren werd destijds de aftrap gegeven voor het Protestants Christelijk Jeugd en jongerenwerk.

Steun van diverse kerken
De Gereformeerde Gemeente en de Hervormde Gemeente maakten met elkaar de start financieel mogelijk door beiden een flink bedrag te schenken. Hieraan waren wel wat bestuurszetels gekoppeld waardoor de zeggenschap ook wat groter werd. Verdere bestuurszetels werden verdeeld onder leden van overig kerkelijk Rijssen om zo breed interkerkelijk te zijn. Het bestuur van het eerste uur bestond uit de heren Aaftink en Murre. Zij waren respectievelijk als voorzitter en secretaris aanwezig bij de ondertekening van de statuten op 27 oktober 1980 bij de notaris.

Verhuizing
De start van de Fakkeldrager was aan de Kamgaren. Na enkele jaren al moest dat pand eraf en werd verhuisd naar de Enterstraat 94, de voormalige Christus Koning school. Van meet af aan trokken grote groep jongeren naar de Fakkeldrager om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk de vrije tijd door te brengen. Bij de verhuizing naar de Enterstraat werd dit niet minder en vele jongeren van die tijd hebben mooie herinneringen opgedaan. Het duurde dan ook niet lang of het eerst "Fakkelstel" dat in het huwelijk trad was een feit. In het jaar 1981 stond er een groot krantenartikel in een plaatselijk weekblad met de volgende tekst: "De Hervormde Jeugdraad gaat samenwerken met de Fakkeldrager"; kopte de krant. De Centrale Kerkenraad van de Hervormde Gemeente waren tot de conclusie gekomen dat de Fakkeldrager een aanvulling was op het bestaande aanbod van de Hervormde Gemeente Rijssen en geen concurrentie. Het kerkelijke bestuur van de Hervormde Gemeente had de statuten van de Fakkeldrager bekeken en doorgenomen en konden zich zeker vinden in de opgestelde reglementen. Mede ook door de financiële ondersteuning werd deze samenwerking vormgegeven. Door de jaren heen zijn meerdere beroepskrachten in dienst van de Fakkeldrager geweest. Ton Verweij was degene die als eerste de handschoen opnam om voor de jongeren aan de slag te gaan. Nu 40 jaar verder is Ruben Bolink de laatst aangenomen jongerenwerker die samen met Arjan Slagman proberen zo goed mogelijk voor de jongeren klaar te staan. Na het oprichten in 1979 werden er in de volgende jaren veel actieve en preventieve activiteiten gehouden waar we de volgende keer over hopen te schrijven.

Dick Tukkers