Afbeelding
Foto:

Vogel van de week: Houtduif

RIJSSEN - De vogel van deze week is in het Nederlands de houtduif en wordt in het Rijsens aangeduid als ''hooltdoewe" of "kooldoewe''. De laatste naam zo genoemd, omdat de duif in vroegere tijden boven houtskool werd gegrild.

De houtduif is de grootste en meest voorkomende duif van Nederland. Hij komt in steden voor in tuinen en parken, maar ook in het buitengebied op akkers. Meestal zoeken ze op de grond naar voedsel of zitten in een boom luid te koeren. Bij het opvliegen maken ze nogal wat kabaal doordat de vleugels boven en onder het lichaam tegen elkaar aan klappen. De houtduif heeft een witte vlek in de nek en een zeer kenmerkende witte streep op de vleugels, die goed zichtbaar zijn tijdens de vlucht. Hierdoor is hij uitstekend te onderscheiden van de stadsduif en holenduif. Ze eten plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren en rondslingerende etensresten.

Broedseizoen
Jongen worden in de eerste week gevoed met ''duivenmelk'' uit de krop van de ouders. Hoewel zij in het broedseizoenen vaak solitair zijn, kunnen ze buiten het broedseizoen in grote groepen worden aangetroffen. De houtduif broed drie legsels met twee eieren per jaar, in rommelige nesten van wat takken, die nog wel eens uit de boom vallen. De broedduur is 16 tot 17 dagen, waarbij de jongen 28 tot 29 dagen op het nest zitten en ze zijn vanaf 35 dagen vliegvlug.

Dick Tukkers