Afbeelding
Foto:

Rijssen was een een echte Hanzestad in de middeleeuwen

RIJSSEN - "Alles wat in de grote middeleeuwse steden gebeurde, gebeurde in Rijssen in het klein, maar het gebeurde wel degelijk."

Dat zei Joop Voortman maandagavond in 'n Koffiehook van het Rijssens Museum. "Er waren stadswallen die 's avonds gesloten werden, er waren gilden, de ligging was strategisch zeer belangrijk op de oude handelsroutes en stond al heel vroeg een kerk."

Voor afgeladen zaal gaf Voortman een beeldpresentatie van kaarten, foto's en afbeeldingen waarmee hij de historische ontwikkeling van Rijssen de revue liet passeren. Volgens Voortman zouden de middeleeuwen voor Rijssen ongeveer zijn begonnen rond 700. Aangenomen wordt dat Lebuïnus een kapel stichtte op Schild, "ongeveer waar nu de stoelen voor de kansel in de Schildkerk staan."

Tufsteen
Uit het feit dat de latere Schildkerk werd opgetrokken uit vulkanische tufsteen, leidde Voortman af dat de plaats belangrijk genoeg moet zijn geweest om er een kerk op te trekken uit kostbare bouwmaterialen die helemaal per schip uit de Eiffel moesten worden gehaald. De oude tufstenen muur is nog altijd zichtbaar aan de zijde van Brasserie-Uit waar de huidige consistoriekamer is. Volgens Voortman behoort de muur behoort tot de oudste kerkmuren van Nederland. "De Romaanse boog is nog altijd te zien boven de deur die van de consistoriekamer."

Hanzestad
Na de pauze ging Voortman nader in op de plaats van Rijssen in het oude Hanzeverbond. Rijssen had stadswallen, de stad lag strategisch op de grote handelsroutes van west naar oost en er waren gilden. Voortman stelde dat Rijssen in het verleden alle kenmerken had van een echte middeleeuwse stad die niet voor niets in 1243 stadsrechten kreeg. "Rijssen was een bijstad van principaalstad Deventer, maar Jan Smalbrugge haalde bij zijn onderzoek een brief boven water die de Schepenen en Raad van de Stad Rijssen schreven aan het Hanzebestuur in Lübeck. Rijssen was bekend in Lübeck als Hanzestad."