Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Gemeenteraad Rijssen-Holten voor regeling asbestsanering

RIJSSEN - CDA-raadslid Gabriƫl Basmaci (foto) steunde de subsidieplannen van burgemeester en wethouders.

Volgens Basmaci zijn er nu al verontruste agrariƫrs. "Zij kunnen het zelf niet opbrengen om te saneren en die willen we helpen." CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff sprak woorden met gelijke strekking. "Sanering blijft noodzakelijk en daarom is dit een goede regeling. Hiermee geven we een aanzet om te gaan saneren. Ik had overigens heel graag inhoudelijk willen debatteren over de motie van D66, maar we waren niet in staat om ons fatsoenlijk voor te bereiden. Zo laat in de middag indienen van een motie vind ik eigenlijk een minachtig van het onderwerp," aldus Berkhoff.

Stapels
Berkhoff zei dat er mensen zijn die stapels asbest hebben liggen en daar graag van af willen. "Dat asbest moet gewoon weg, maar niet alleen omdat er nu subsidieregeling aan komt. De eigenaren hebben hun eigen verantwoordelijkheid en waar nodig willen we als gemeente helpen. Zo is de nu voorgestelde regeling ook bedoeld en daarom zijn wij voor."

Aanpassen
PvdA-fractieleider Rob Meijerink wilde de motie van D66 naast het collegevoorstel leggen. "Laat D66 zijn motie aanpassen, dan kunnen we er wellicht mee instemmen." VVD-fractieleider Frans Noordam vond dat een motie nooit te laat kwam. "Dit gaat tenminste ergens over. We beslissen vanavond wel heel erg gemakkelijk over iets, terwijl we misschien voor de muziek uitlopen en er nog wetgeving vanuit Den Haag hierover aankomt. Laten we het nog even uitstellen."

Wethouder Jan Aanstoot zei dat te ontraden. "We willen zo snel mogelijk de gelegenheid geven om te kunnen gaan storten. Er is altijd nog een mogelijkheid om een zogenaamde verzilverlening af te sluiten waar goede voorwaarden aan zitten. Ik verwacht overigens van het rijk echt geen nieuwe subsidieregeling, maar hoogstens een knelpuntenregeling. Daarom zijn wij voor onze plannen om het saneren op gang te helpen."