Afbeelding
Foto:

Wauw! Iej kent Riessen neet wier!

RIJSSEN - Columnist Martin ter Denge van deze krant brak bij de presentatie van de centrumplannen een lans voor een grondige aanpassing van de stad Rijssen.

De organisatie had ervoor gekozen om de informatieavond te openen met een kritische streektaalcolumn van Ter Denge. Volgens de schrijver verzuchtte de komiek wijlen Harm Agteresch ooit al in een lied: "Iej kent Riessen nit wier!" Ter Denge stelde dat Rijssen de afgelopen decennia steeds meer deed denken de grauwe Sovjetsteden van weleer "met völle gries beton!" Ter Denge zei dat Rijssen dé modestad van Twente wilde worden en daar moest veel voor wijken.

Hanzestad
De oplossing was volgens Ter Denge een transformatie van modestad naar Hanzestad, nu Rijssen ook aangesloten is bij het Hanzeverbond waar het ooit ook lid van was. "Om dat te kunnen bedenken is er eigenlijk geen duur adviesbureau nodig dat voor 120.000 euro nieuwe dingen bedenkt. Ik zou het voor de helft wel willen doen," grapte hij.

Wauw!
Ter Denge daagde de beleidsmakers uit van Rijssen weer iets moois te maken. "Is Riessen ook ginne echte bouwstad? Wat zol 't dan mooi wean da'w oawer tien joar zollen können zegn: "Wauw! Iej kent Riessen neet wier!"

Handelsweg
Na de column van Ter Denge gaf Joop Voortman een mooi overzicht van de ontwikkeling van de stad Rijssen. Voortman toonde aan dat er rond 700 al een houten kerkje op het Schild heeft gestaan. Dat had alles te maken de strategische ligging van Rijssen aan de oude handelsweg die ooit over de Borkeld via de huidige Oude Markeloseweg en de Arend Baanstraat over het Schild heeft gelopen en via de Boomkamp naar de doorwaadbare plek in de Regge.

Cultuurgrens
Joop Voortman ging ook in de op de grens tussen de twee culturen in Rijssen die ook over het Schild loopt. Volgens Voortman is het in latere jaren helemaal goed gekomen met Rijssen, maar de verschillen tussen het oostelijke en westelijke deel zijn er wel degelijk geweest.