Afbeelding
Foto:

Diamanten huwelijk voor echtpaar Haase-Baan

RIJSSEN - Op zondag 14 juli mocht het echtpaar Herman Haase en Diny Haase-Baan herdenken dat ze 60 jaar geleden in het huwelijk werden verbonden in hun geboorteplaats Rijssen.

Het echtpaar ontmoette elkaar op 13-jarige leeftijd samen met nog vijf jongens en vijf meisjes die samen een vriendenkring vormden. Op 20-jarige leeftijd kwamen ze elkaar weer tegen, de vlam sloeg over en hun verkeringstijd begon. Deze verkeringstijd duurde vijf jaar. Herman was inmiddels afgestudeerd en werkte en woonde in Den Haag. Diny woonde in Rijssen. In het eerste half jaar van hun huwelijk verhuisden zij van kamertje naar kamertje in Den Haag, totdat ze daar een flat konden huren en daar verbleef het echtpaar zeven jaar. Doordat Herman wisselde van werk kon het echtpaar weer terug naar hun geboortestad. Zij woonden vervolgens 13 jaar aan de Meindert Hobbemastraat en 17 jaar in de Henri Dunantstraat. Ze kochten grond en bouwden een huis in het jaar 1994 op het huidige adres, waar ze nog steeds met veel plezier wonen. Het echtpaar was inmiddels verblijd met twee dochters en door de komst van hun twee echtgenoten groeide de familie gestaag door met acht kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Het echtpaar is nog redelijk gezond, maar niet meer zo mobiel, maar met hulp van derden kunnen ze nog steeds zelfstandig wonen.

Werk
Herman ging na zijn hbo-opleiding werken bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat als keurmeester, alle in Nederland ingevoerde auto's moesten worden gekeurd voordat ze werden toegelaten op het Nederlandse wegennet. Een mooie taak, maar na zeven jaar ruilde hij deze baan in voor een baan bij de firma Stokvis in Rotterdam als in- en verkoper van auto's. Dit bedrijf werd overgenomen door de Engelse firma British Leyland en daarna door Rover. Helaas moest Herman op vijftigjarige leeftijd stoppen met zijn werkzaam leven door een zware burnout. Diny verzorgde in haar huwelijk het huishouden en de zorg voor haar dochters.

Vakantie
Het echtpaar gaat de laatste vijf jaar samen met hun dochters 10 tot 14 dagen per jaar op vakantie. "Naar dit samenzijn kijken we het hele jaar uit, want we hebben een uitstekende familieband samen en dat schept veel vreugde", aldus het echtpaar.

Wat is jullie geheim?
Herman: "In mijn vrouw heb ik een diamant gevonden en samen met haar en mijn twee andere diamantjes met aanhang hebben we een goed leven gehad, waar we de Heere God zeer dankbaar voor zijn."

Gelukwensen
Burgemeester Arco Hofland bracht op maandag 15 juli de gelukwensen over aan het echtpaar namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten. Het echtpaar herdacht deze feestelijke dag met de kinderen en kleinkinderen op dinsdag 16 juli en hoopt dit op zaterdag 20 juli te gedenken met buren, vrienden en kennissen.
Dick Tukkers