Afbeelding
Foto:

Plan uw tuinvijver!

TWENTE - Nederlanders zijn tegenwoordig weer wat meer bezig met creatieve tuininrichting. Het mag weer wat groener én wat levendiger. Het aanleg van een tuinvijver kan net dat stukje sfeer brengen waar u naar op zoek bent. Maar waar moet ik aan denken?

Het aanleggen van een tuinvijver vergt wat planning en kennis. Het gaat absoluut verder dan een gat graven en een bak plaatsen. De beste tijden om dit te doen zijn de maanden maart/april of straks na de zomer in september/oktober.

Stappenplan
Het maken van een stappenplan is aan te raden bij het plannen en realiseren van uw nieuwe water-feature. Halverwege met een onafgerond vijver-projectie zitten is immers geen lol. De planning begint bij een goede begroting; er moeten veel kosten gemaakt worden. Kijk ook goed naar het vijverontwerp; past dit in uw tuin? De volgorde van werkzaamheden is ook een belangrijke factor. Ga na wat er precies moet gebeuren en in welke volgorde. Bij het grondverzet: kan ik het zelf of is uitgraven door een professional wenselijk? En wat doet u met het zand; gaan we dit hergebruiken of moet het worden afgevoerd.


Plaatsing
Om de juiste plaatsing te bepalen is het belangrijk om ook de grondwaterstand te controleren. Meet dit op voor men begint met graven; dit kan ook via internet. Vervolgens plaatst men piketpaaltjes om aan de hand van het ontwerp de plaats en omtrek van de vijver te bepalen. Nauwkeurig werken loont in deze fase. Komt de plaatsing dichterbij? Houdt het weer goed in de gaten, want graven bij hevige regenval is verre van ideaal.

Inrichten
Ook bij de tuinvijver zijn er mogelijkheden om duurzaam te werken. Kies allereerst vijvermaterialen die lang meegaan. Gebruik in de vijver zuurstof producerende planten. Koop geen vijveraarde, want deze is doorgaans ongeschikt. Ze bevatten te veel voedingsstoffen. U vult de vijver gewoon met leidingwater; grond- en regenwater zijn een minder goede basis. Om de kwaliteit van het water met gunstige bacteriën te verbeteren, kunt u ook een emmer gezond vijverwater in de eigen, nieuwe vijver gooien.

Onderhoud
Het vijverwater moet goed blijven qua kwaliteit. Zo zijn er speciale producten om de hardheid van het water op peil te houden. Regenwater maakt het water zachter, wat slecht is voor de groei van zuurstofplanten. Deze hebben mineralen en CO2 nodig om te groeien. Gewoon leidingwater bevat de mineralen calcium, magnesium wat weer nodig is om de zuurstof planten in de vijver goed te laten groeien.

Zuurtegraad
De zuurtegraad en de hardheid is bijna altijd goed. Gewoon leidingwater bevat geen ziektekiemen. Is het biologisch evenwicht in de vijver verstoord, dan is het advies om de helft van het water te verversen met leidingwater.