Afbeelding
Foto:

Voorkom overlast met de GFT-container

TWENTE - De afgelopen weken zien we weer hoge temperaturen. Dit heeft ook zo z'n effect op de GFT-container, zo weet iedereen die op een zomerdag wel eens de bak open deed. Is het niet de gigantische walm, dan zijn het wel de maden en de wolken fruitvliegjes die je tegemoet komen. Wat kun je hier tegen doen?

Afvalinzamelaar Twente Milieu geeft al geruime tijd tips voor de GFT-container bij warm weer. Zo is het advies om de container niet in de volle zon te plaatsen. Dit voorkomt een te snelle afbraak van GFT. Zorg ervoor dat vuil in de container niet te nat is. Nat afval zorgt voor snellere rotting, wat stankoverlast oplevert. Een stukje krant onder in de container neemt overtollig vocht op en geeft minder kans op achterblijvende resten. Verpak gekookte etensresten in een dunne krant. Ook kunt u vleesresten het beste in de vriezer bewaren tot de inzameldag en dan pas in de container gooien.

Toch stank?
Ontstaat er toch stankoverlast? Zet dan de deksel iets open door bijvoorbeeld een stukje hout te plaatsen. Zuurstof zorgt ervoor dat rotting minder snel op gang komt. Maak de container ook regelmatig schoon met water en eventuele groene zeep. Gebruik geen chloorproducten; deze zijn schadelijk voor het milieu.

Ongedierte
Is er ongedierte in de container aanwezig? Houd het deksel dan gesloten. Dit voorkomt dat vliegen en andere insecten eitjes in het GFT-afval leggen. Voor maden geldt juist het tegenovergestelde: ze houden niet van lucht. Vlees en visresten trekken maden aan, dus het kan lonen om deze apart te houden. U kunt mottenballen aan de container hangen om maden te voorkomen; ook vliegen kunnen niet tegen deze geur. Gaat u langer weg? Laat de container dan leeg achter.