Afbeelding
Foto: Niko Bloemendal van Bloemendal Fotografie

Een weekend lang Saab in Twente

TWENTE - Elk jaar treffen Europese Saabliefhebbers elkaar tijdens het zogenaamde 'IntSaab' evenement ergens in Europa. Dit jaar werd die bijeenkomst in het weekend van 9 t/m 11 augustus gehouden in het Twentse Weerselo. Ruim zeshonderd Saabliefhebbers en auto's uit heel Europa waren daarbij aanwezig.

Ondanks dat Saab in 2011 ophield te bestaan, is de Saab gemeenschap nog steeds sterk vertegenwoordigd, ook in Nederland. En dat heeft zo een reden, want Saab is voor velen meer dan alleen maar een vervoermiddel, het is een auto die past bij een levensstijl. Geïnspireerd door een rijk verleden als vliegtuigbouwer heeft Saab sinds de eerste modellen in 1947 altijd een geheel eigen koers gevolgd als het ging om uiterlijk, veiligheid en snelle motoren. Saab is niet voor niets de eerste autofabrikant die snelle turbo's in gewone fabrieksmodellen leverde.

Saab modellen gingen vaak ook veel langer mee dan andere Europese auto's. Naast een grote categorie berijders die Saab roemden vanwege snelle motoren, was Saab geliefd bij mensen met vaak artistieke beroepen, maar ook artsen, advocaten of bijvoorbeeld architecten. Dat was ook niet zo gek, want een Saab was lang niet voor iedereen weggelegd. Omdat ze zo degelijk en veilig gebouwd werden, waren ze in aanschaf toch wel stevig geprijsd. De onbereikbaarheid vormde vermoedelijk een belangrijk deel van de magie en liefde voor het excentrieke merk uit Zweden. En die liefde die gaat niet zomaar voorbij, gezien de grote hoeveelheid deelnemers aan IntSaab2019 in Weerselo. En het scheelt vandaag de dag dat de huidige Saabs wat ouder zijn en als occasion goed betaalbaar. Om die reden is die hippe en snelle cultbak geliefd bij vele jonge bestuurders. En dat beeld zag je dan ook terug bij IntSaab2019, waar zowel oud als jong goed vertegenwoordigd waren en samen genoten van het favoriete merk Saab.

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia