Afbeelding
Foto:

Autodiefstallen redelijk stabiel

TWENTE - Het is de nachtmerrie van elke automobilist: je net-niet-meer-nieuwe bolide is plotseling verdwenen van de oprit. Autodiefstal is helaas ondanks alle moderne beveiligingssystemen een concreet risico. Met name bezitters van een jonge auto lopen een hoger risico op diefstal.

In de eerste zes maanden van dit jaar wisselden 3.606 personenauto's onvrijwillig van eigenaar. Vorig jaar werden in dezelfde periode nog 3.642 auto's gestolen. Bij brom- en snorfietsen was daarentegen juist een fikse stijging zichtbaar van bijna 13 procent meer diefstallen.

Betere pakkans
Het goede nieuws is dat het terugvindpercentage auto's ook licht omhoog ging. Het aantal auto's dat binnen 24 uur weer gevonden is steeg licht naar 36,6 procent. Door snel aangifte te doen vergroot men de pakkans aanzienlijk. Opmerkelijk is dat voertuigen die geliefd zijn bij dieven ook minder vaak teruggevonden worden.

Populair
Dieven hebben absoluut bepaalde voorkeuren qua de auto's die zijn stelen. Zo zijn de Audi A1 en Fiat 500 populair bij het dievengilde. De Volkswagen Golf en Polo worden nog steeds statistisch het meest gestolen. Bij hybrides liggen Toyota en Lexus goed in de markt bij de steler. Bij lichte bedrijfswagens zijn de Mercedes Benz Vito, Sprinter en VW Transporter wagens met een hoger diefstalrisico.

Preventie
De politie hamert ook vooral veel op voorlichting en preventie van diefstal. Het gebruik van een alarmsysteem met startonderbreking helpt al veel om de minder gemotiveerde dief te ontmoedigen. In het duurdere segment loont het om na te denken over bijvoorbeeld het in laten bouwen van een volgsysteem.