Afbeelding
Foto:

Veel autopech in het buitenland: denk na over de zomercheck!

TWENTE - Vaste lezers van de Autopaper weten het: wij als redactie schonken in de aanloop naar de zomer veel aandacht aan het belang van de zomercheck. Vrijwel elk merk en bedrijf bieden deze controles aan om pech in het buitenland te voorkomen. Zeker geen overbodige luxe, zo blijkt nu: alarmcentrale Eurocross zag afgelopen maand een ware topdrukte.

Eurocross had halverwege het huidige vakantieseizoen al meer meldingen ontvangen over autopech dan vorig jaar. Met name als gevolg van lekke banden, motorproblemen en lege accu's. Eurocross biedt uiteenlopende diensten aan op het gebied van reishulpverlening, waaronder pechhulpverlening. In de zomermaanden is altijd een fikse piek te zien van hulpvragen; zeker in het buitenland kunnen reizigers vaak wel wat ondersteuning gebruiken. Eurocross verwerkt jaarlijks zo'n 60.000 telefoontjes, waarvan ongeveer de helft gaat om pechhulp.

Preventief onderhoud
Veel van de pechproblemen in het buitenland kunnen goed voorkomen worden door de auto vooraf te laten controleren. De controles die veel bedrijven aanbieden zijn juist toegespitst op de veel voorkomende problemen zoals motorpech, dode accu's en staat van remmen, banden en verlichting. Vaak is ook de airco onderdeel van de controle, want een verre reis zónder werkende airco is ook niet bepaald sfeerverhogend.

Goede verzekering
Ook met een goed werkende, vers gecontroleerde auto is het toch verstandig om bij reizen in het buitenland goede dekking te nemen qua pechhulp. Zo biedt de ANWB al sinds jaar en dag Europese pechhulp aan vanaf 135 euro per jaar, inclusief vervangend vervoer binnen Europa en repatriëring naar Nederland. Ook steeds meer garageformules bieden eigen pechhulppakketten aan, die gunstiger geprijsd kunnen zijn. Voorwaarde is dan vaak wel dat uw auto in onderhoud is bij zo'n formule. Het loont in ieder geval om rond te shoppen voor een gunstige aanbieding die bij u past.

Europese verschillen
Pechhulp werkt niet overal binnen Europa hetzelfde. In Nederland zijn we gewend dat de ANWB Wegenwacht ter plaatse reparaties uitvoert, maar dit is in veel andere landen verboden. Vaak sleept men dan de auto af naar een garage waar de auto gerepareerd zal worden.