Afbeelding
Foto: Picasa

Zo zit het echt met de Muziekschool Rijssen

RIJSSEN - Het bericht van vorige week over de bezuinigingen bij de Muziekschool bevatte een aantal onjuistheden.

Omdat onze berichtgeving de beeldvorming aangaande de Muziekschool nadelig zou kunnen beïnvloeden, komen we op een aantal zaken terug, in de hoop dat daarmee de schade voor de Muziekschool tot een minimum beperkt zal blijven.

Uit het bericht zou de indruk kunnen ontstaan dat de Muziekschool de Gemeente Rijssen-Holten onbehoorlijk bestuur verwijt. In de raadscommissie van 18 juni is slechts de vraag gesteld of het nog binnen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur valt wanneer de gemeente tijdens de onderhandelingen met de Muziekschool over een nieuw budgetcontract met geen woord rept over de bezuinigingen die al volop in voorbereiding zijn. Dat is wezenlijk iets anders dan het uiten van beschuldigingen.

Ook met betrekking tot het in opdracht van de gemeente uitgevoerde benchmarkonderzoek was het bericht niet geheel correct. Dat de lesgelden als gevolg van de bezuinigingen met 200 euro verhoogd moeten worden, zoals wij schreven, is niet de hele waarheid. Zou de Muziekschool zo'n bezuiniging volledig bij de leerlingen neerleggen, dan is een forse verhoging van de lesgelden inderdaad onvermijdelijk. Maar wellicht zijn er andere manieren om de een bezuiniging gedeeltelijk op te vangen en mogelijk kan de bezuiniging nog worden afgewenteld of vertraagd. De tariefverhoging is dus nog niet aan de orde.

Uit het bericht is de indruk ontstaan dat de Muziekschool directeur Dick Sanderman aan de kant heeft geschoven om de bezuinigingsschade te beperken. Sanderman had echter in januari al aangegeven dat hij zijn directietaken zou gaan afstoten, terwijl de bezuiniging pas in juni werd aangekondigd. Er is dus absoluut geen sprake van oorzaak en gevolg. Ook gaat Sanderman niet met pensioen: hij doet alleen een stapje terug, maar blijft alle orgel- en theorielessen geven.

Wij betreuren het als het bericht de verstandhouding tussen Gemeente en Muziekschool onder druk gezet mocht hebben en bieden daarvoor onze verontschuldigingen aan.