Afbeelding
Foto:

TWENTE - Verreweg de meeste auto's zijn tegenwoordig voorzien van interieurfilters. Deze dragen bij aan gezond rijden en reizen voor bestuurder en passagiers.

De buitenlucht is lang niet altijd gezond te noemen. Hoewel de overheid en automakers werken aan het terugdringen van fijnstof in de lucht, ademen we toch nog relatief veel in. Ook roet, pollen en bacteriën in allerlei soorten kunnen nadelig zijn voor de luchtkwaliteit in de auto. Normaal gesproken bestaat het interieurfilter uit een microvezelvlies dat stof, vuil en pollen uit de lucht filtert. Er zijn echter ook actief-kool interieurfilters die tevens schadelijke, gasvormige stoffen als koolwaterstofverbindingen en ozon tegengehouden. Door de buitenlucht te zuiveren, zorgen interieurfilters ervoor dat er sprake is van een aangenaam klimaat in de auto. Ook voorkomen ze dat er onaangename en muffe geuren in de auto ontstaan. Bovendien worden vuilafzettingen tegengegaan, die tot uitval van de airconditioning of de verwarmingsinstallatie van de auto kunnen leiden.


Vervanging
Om de lucht in de auto schoon en fris te houden en vuilafzettingen te voorkomen, is het raadzaam om interieurfilters regelmatig te vervangen. In de plooien van het filter ontstaat na verloop van tijd namelijk een 'filterkoek'. Doordat micro-organismen zich hier vermenigvuldigen, neemt de luchtstroom af en zullen de ruiten sneller beslaan of kan er een vettige film op de ramen ontstaan. Lucht die onvoldoende wordt gefilterd, kan verder leiden tot een negatieve, fysieke beïnvloeding van de inzittenden, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Laat uw interieurfilters dus op tijd vervangen door uw garagebedrijf.