Afbeelding
Foto:

Mooie Mini miljoenen-mijlpaal

TWENTE - Het Britse merk Mini heeft dit jaar wat te vieren. Het merk bestaat namelijk 60 jaar. En wat is er dan mooier dan ook nog eens een productiemijlpaal te mogen vieren. Afgelopen maand produceerde de fabriek in Oxford namelijk de tien miljoenste Mini.

Het was een feestje dat zeker gevierd mocht worden. De fabriek bracht voor de gelegenheid zestig auto's bij elkaar; één uit ieder jaar dat ze geproduceerd zijn. Door de jaren heen is de Mini uiteraard wel stevig veranderd. De eerste Mini rolde in 1959 van de band, geproduceerd door de British Motor Corporation. Deze klassieke Mini zou met aanpassingen nog tot zelfs het jaar 2000 van de band rollen. De Mini mag zich dan ook scharen in het rijtje van iconische productie-klassiekers zoals de Volkswagen Kever en Citroën DS. De Mini werd al snel een icoon, zowel in de jaren '60 popcultuur als in de autosport. De herkenbare auto was geliefd op het witte doek zoals in The Italian Job, maar ook op TV waar onder meer Mr. Bean er eentje reed. Sportieve successen waren er ook door de decennia heen. Zo waren de Cooper-versies oppermachtig in de Europese rallysport.


Nieuw management
Sinds 1994 is Mini in handen van de BMW groep. Sinds 2000 produceert de fabriek de 'nieuwe' Mini, die ook nu nog veelal hetzelfde, iconische uiterlijk heeft. Bij andere merken zouden we het gedateerd noemen, maar bij Mini is het uiterlijk een belangrijk verkoopargument.


Vernieuwing
BMW bracht en brengt ook een stukje vernieuwing in het merk. Zo komt er vanaf maart volgend jaar ook een volledig elektrische variant van de Mini op de markt. Ook werden steeds meer nieuwe varianten geïntroduceerd, waaronder de grotere Clubmans.