Afbeelding
Foto:

De Nachtwacht van Ernst-Jan Ten Hove

RIJSSEN - Omdat het jaar 2019 werd aangemerkt als Rembrandt-jaar bedacht de bekende Rijssense kunstschilder Ernst-Jan ten Hove uit Rijssen dat hij het wel leuk zou vinden om de Nachtwacht te gaan naschilderen. Zich hierbij realiserende dat het een enorme klus zou worden en voor hetzelfde geld op een mislukking zou kunnen uitlopen, want tenslotte is er maar één Rembrandt die dit schilderij volmaakt kon schilderen en er maar liefs drie jaar aan werkte, met een niet te evenaren techniek.

Op zolder vond Ernst-Jan nog een groot doek van 1,00 x 1,40 meter, waarop hij vroeger een leeuw had geschilderd. Hij vond dit schilderij geen succes en met zwarte primer werd de leeuw overgeschilderd. Nu op naar de Nachtwacht. Eerst de heren Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburch opgezet en daaromheen schetsmatig de hele compagnie met alle afgebeelde personen. Na de eerste opzet op Facebook te hebben geplaatst, kwamen er nogal veel reacties van: 'Weet je wel waaraan je begint?´. "Natuurlijk moest ik deze mensen wel gelijk geven. Maar ik dacht wel vaak aan het gezegde "de aanhouder wint" en dacht aan Rembrandt die drie jaar aan de Nachtwacht werkte", aldus Ernst-Jan.

Doorgaan
Vervolgens heeft Ernst-Jan elke week gedurende een half jaar een paar uur aan de Nachtwacht gewerkt. Hij heeft deze periode ervaren als een enorm leerproces om de werking van licht en donker, die Rembrandt als geen ander beheerste, te proberen toe te passen, waarbij het bijzonder blijft om te zien hoe Rembrandt elk figuur op het schilderij een eigen karakter en expressie geeft. "Af en toe heb ik gedacht om te stoppen en door kritisch te kijken en te vergelijken denk je: Is het wel zinvol om ermee door te gaan? Want op de manier waarop Rembrandt het destijds schilderde, is het niet te doen en dat geeft wel teleurstellingen maar ook een diep respect voor de oude meester." Maar gelukkig zijn er mensen die me dan weer stimuleerden om door te gaan met de Nachtwacht. Uiteindelijk ben ik blij verrast door de vele positieve reacties, ook al heb ik het schilderij op mijn eigen manier moeten maken. Het schilderij heb ik gemaakt met Oud Hollandse Scheveningse olieverf. Deze verf bevat een lijn met klassieke authentieke kleuren zoals de oude meesters deze gebruikten. Ernst-Jan ontdekte dat door aan de lijnolie Venetiaanse terpentine toe te voegen je een prachtige vloei van de verf krijgt met behoud van een klassieke stijl.

Nachtwacht bekijken?
Dat kan op zaterdag 28 september 2019 in het winkelcentrum de Hoge Wal, tijdens deze koopzaterdag worden er door een aantal kunstenaars werken geëxporteerd (waaronder de Nachtwacht) en live geschilderd door een aantal kunstenaars van "Actief met Kunst", en dat is beslist uw bezoekje waard!

Dick Tukkers