Afbeelding
Foto: Gebruiker

Gemeenteraad buigt zich over groene lob van Rijssen

RIJSSEN – Burgemeester en wethouders hebben het inrichtingsplan voor de oostelijke groene lob van Rijssen goedgekeurd.

Het zogenaamde masterplan wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad, zodat de dames en heren volksvertegenwoordigers er hun licht over kunnen laten schijnen. Naar verwachting zal dat gebeuren in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 september.

Om de groene omgeving aan de oostkant van Rijssen te behouden en meer uitstraling te geven, heeft de gemeente het masterplan laten ontwerpen. In grote lijnen komt het erop neer dat het aanzien van het Volkspark, Parkgebouw, landgoed de Oosterhof met het kasteel, de Pelmolen en de omringende terreinen beschermd en versterkt worden. Volkspark en landgoed de Oosterhof dreigen steeds verder te worden ingesloten door groeiende bebouwing van het Opbroek.

Volgens wethouder Roland Cornelissen was in het verleden al gebleken dat de waterhuishouding in het gebied moest worden aangepakt. "Maar met de blik op de toekomst is toen besloten om een totaalplan te maken voor de hele omgeving." Volgens de wethouder hoeft het complete plan niet in zijn geheel worden uitgevoerd. Dat zou een te kostbare aangelegenheid zijn. "We gaan bekijken of we het masterplan ook in delen kunnen uitvoeren, maar dat moet nog blijken."

Het plan voorziet in een versterking van de lanenstructuur. Streven is om zo veel mogelijk ontsierende hekwerken te verwijderen of te vervangen door afscheidingen die goed passen bij het landelijk karakter van het gebied. De waterstand van het dubbele grachtenstelsel rond kasteel de Oosterhof wordt nu nog op peil gehouden door een grondwaterpomp die zit onder het terras van het Tweede Bouwhuis. Deze pomp zal worden verplaatst richting het Volkspark, zodat ook de Volksparkvijver daar van mee kan profiteren.