Afbeelding
Foto:

Stedehouder boeit met lezing over Kameleon

RIJSSEN – Van de Kameleonboeken van schrijver Hotze de Roos werden meer dan 15 miljoen stuks verkocht.

"Van Annie M. G. Schmidt 5 miljoen boeken. Toch kreeg De Roos nooit een officiële prijs voor zijn boeken. Ja één. Een schoolklas uit Terherne gaf hem een pen van de Hema met inscriptie."
Dat vertelde oud-directeur Jan Stedehouder (op de foto links) van Kameleondorp Terherne, donderdagavond in het Rijssens Museum. Stedehouder verzorgde de lezing bij de zomerexpositie die zaterdag was afgelopen.

Jopie Huisman
Stedehouder was tot zijn pensionering directeur van het Jopie Huismanmuseum in Workum. Hij vertelde dat de prijs die de basisschoolklas in Terherne aan De Roos gaf ook het begin was van Kameleondorp Terherne. "De leerlingen hadden allemaal een favoriet boek opgegeven en de Kameleon was favoriet.

Ontmoeten
De kinderen wilden De Roos, die in Krommenie woonde, laten weten dat ze zijn boeken zo mooi vonden en hij wilde hen wel ontmoeten in Terherne. "Enkele leerlingen gingen naar de Hema in Joure en kochten een zilverkleurige pen. De juwelier werkte mee en zette er een inscriptie in. Toen De Roos die pen kreeg aangeboden was hij zichtbaar ontroerd en zei hij dat juist Terherne het Friese dorp was dat alles had wat ook in zijn boeken voorkwam."

Feestje
"Dat kwam Kluitman in Alkmaar ter ore. Dat was toen de uitgever van de Kameleon maar ook Bakkertje Deeg, Pietje Bell, Dik Trom en Kruimeltje. Kluitman beloonde de leerlingen daarvoor in Alkmaar met een feestje met limonade en een boottochtje. En dat kwam in de pers en toen zeiden we tegen elkaar dat we toch iets moesten gaan doen in Terherne wat met die Kameleon te maken had. Dat was voor ons de reden om na te denken hoe we dat gestalte zouden kunnen geven en dat is gelukt," aldus Stedehouder.