Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Kritiek op de afbouw van Soweco is onterecht

RIJSSEN - De kritiek die tot in Den Haag wordt gehoord over de afbouw van de sociale werkvoorziening (Soweco) is onterecht.

Dat zegt André Scheppink (foto), SGP-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rijssen-Holten. In een uitgebreide reactie laat Scheppink zijn licht schijnen over de gang van zaken vanaf 2015 tot nu toe.

Volgens Scheppink staat de uitvoering van de sociale werkvoorziening al langere tijd onder druk. Met de komst van de Participatiewet kunnen geen mensen meer deelnemen aan de sociale werkvoorziening. Bovendien kort het rijk op de Wsw-subsidie en moeten gemeenten steeds meer bijdragen. Tegelijk is het voor gemeenten een grote uitdaging om samen met werkgevers betaald werk te regelen voor inwoners met een arbeidsbeperking. Sinds 2015 wordt nagedacht over de vraag hoe dit opgelost moet worden.

"Er is daarom tussen 2015 en 2017 al besloten dat de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Soweco wordt afgebouwd en dat de NV Soweco wordt veranderd in een nieuwe zelfstandige Maatschappelijke Onderneming (MO). Rijssen-Holten heeft vanaf toen steeds gezegd géén aandeelhouder te willen worden van deze nieuwe onderneming."

In oktober 2016 presenteerde Soweco een businessplan hoe de omvorming tot maatschappelijke onderneming gestalte krijgt. De deelnemende gemeenten hebben dit businessplan besproken en een model gemaakt voor de doorontwikkeling. Per 1 januari 2021 zijn de Soweco-gebouwen afgestoten, het aantal (ambtelijke) dienstverbanden van Soweco wordt zo veel mogelijk verminderd en de deelnemende gemeenten zijn geen aandeelhouder meer van Soweco. Er wordt naar gestreefd dat de Gemeenschappelijke Regeling per 1 januari 2021 alleen nog uit SW-personeel bestaat, dat wettelijk (met of zonder Gemeenschappelijke Regeling) voor rekening van de afzonderlijke gemeenten is. Elke gemeente participeert in Soweco tot de uiteindelijke overdracht van de aandelen van de Gemeenschappelijke Regeling aan de individuele gemeenten.
(vervolg op pagina 5)