Afbeelding
Foto:

De bijzondere historie van Rijssen: Plunderingen en gijzelingen

RIJSSEN - In deze vierde aflevering van de bijzondere historie van Rijssen zien wij dat de oudst bekende plundering van Rijssen plaatsvond in het jaar 1497 door Hendrik V van Wisch, een bannerheer van kasteel Wisch uit het Hertogdom Gelre. De stad was weerloos en kon niet voorkomen dat ze werd geplunderd.

In het jaar 1510 wilde Karel van Gelre Rijssen plunderen. Deze plundering werd voorkomen na het afdragen van een afkoopsom door de stadsregering. Maar Karel van Gelre had de smaak te pakken, want in het jaar 1517 probeerde hij nogmaals tot plundering over te gaan. In de periode 1580 tot 1584 ondervond Rijssen de meeste hinder van de Tachtigjarige Oorlog. Doordat Deventer in staatse handen en Oldenzaal in Spaanse handen bleef, kwam het tussen de twee gebieden tot schermutselingen. Rijssen werd in het jaar 1583 in brand gestoken. In het jaar 1584 kwamen Engelse en Duitse huurlingen, die officieel in dienst waren van het staatse leger naar de stad. Zij gijzelden inwoners van de stad en met dreigementen persten zij de bevolking 2100 Carolus gulden af. De toenmalige bisschop van Munster, Bernhard von Galen, ook wel ''Bommen Berend'' genaamd, plunderde de stad Rijssen tweemaal. De eerste keer direct na de jaarwisseling van het jaar 1666 en de tweede keer volgde in het jaar 1672.

Monument voor volkswoede

Op het terrein bij de vijver van de Rabobank in Rijssen is in het jaar 2013 een gedenkteken geplaatst. Het gedenkteken, bestaande uit een mopshond en een helm, is een aandenken aan de woede van de Rijssense bevolking tegen de plunderende ''Bommen Berend'' in Rijssen, ook bekend onder de bijnaam Bearndke de Koodeef.

Dick Tukkers