Afbeelding
Foto:

VVD wil geen beelden en tweede ingang Oude Begraafplaats Rijssen

RIJSSEN – VVD-fractieleider Bart-Jan van den Berg (foto) blijft strijden tegen een beeldenroute en een tweede ingang voor de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg.

Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond diende Van den Berg een motie in waarin hij vroeg om de pijnpunten te schrappen uit het herstelplan voor de Oude Begraafplaats: de beeldenroute en de doorbraak in de achtermuur voor een extra uitgang. Volgens Van den Berg moet het begraafplaatskarakter van het nieuw te vormen stadspark behouden blijven. "We weten niet wat er komt, maar beelden op een begraafplaats kúnnen voor discussie zorgen en daarom wil ik ze liever weghalen. In het plan staat verder dat een tweede uitgang in de achtermuur een doorgaande route over de begraafplaats geeft, maar voor het maken van een ommetje is dat niet nodig." André Scheppink (SGP) had begrip voor de motie. "Wij zijn vóór dit plan om de begraafplaats goed te onderhouden. Het moet wel vooral een begraafplaats blijven. Van ons mogen de beelden ook weggelaten worden. Dat deel kunnen wij steunen. De tweede toegang vinden wij minder bezwaarlijk. Mochten daar toch ongewenste hangplekken ontstaan, dan kunnen we altijd nog maatregelen nemen."
CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff sprak ook lovende woorden over het plan, maar vroeg zich af wat de beelden voor toegevoegde waarde hadden voor een begraafplaats. Berkhoff wilde van wethouder Cornelissen ook weten of er wel grondig genoeg nagedacht was over het veiligheidsaspect. CDA-raadslid Erik Wessels vond dat het onderwerp intussen drie keer was bediscussieerd en was tegen de motie. D66 adviseerde over de maatregelen in gesprek te gaan met de omwonenden. Gemeentebelang-fractieleider Jan Beunk zei een beeldenstorm te vrezen, maar wilde de tweede ingang wel handhaven. Wethouder Roland Cornelissen stelde voor het plan verder uit te werken maar over de twee pijnpunten nog terug te komen bij de gemeenteraad. Dat was precies wat Van den Berg wilde bereiken, zodat de motie niet meer nodig was.