Afbeelding
Foto:

Vogel van de week: Klarre

RIJSSEN - De vogel van deze week is in het Rijssens de Klarre en in het Nederlands genaamd de braamsluiper. Het is een vogel die vaak onopgemerkt blijft. Zo zingt deze vogel de weken rond Koningsdag uitgebreid en is de rest van het jaar zwijgzaam.

De braamsluiper is niet bont gekleurd, maar slechts weinig vogelsoorten hebben zo’n witte keel, met uitzondering van de grasmus. Dat maakt samen met de uitbundige zang dat de braamsluiper niet zo moeilijk te herkennen is voor wie er meent één te zien. De braamsluiper is een vaal bruine vogel met grijze kopkap, vaak iets donkerder grijze oorstreek en een spierwitte keel die opmerkelijk genoeg contrasteert met de vuil-witte onderdelen. Er is geen verschil tussen een mannetje en een vrouwtje. De braamsluiper zingt alleen in ‘zit’, met een snelle klepperende ratel, vaak voorafgegaan door een snelle brabbelende zang met scherpe tonen. Meest gehoorde roep is een korte tik, als twee steentjes die tegen elkaar aan worden geketst.

Broedperiode
Deze vogel komt vaak voor in het duingebied met doornstruwelen en kleinschalig boerenland met veel heggen op kleigrond. Zijn voedsel bestaat uit insecten, spinnen en duizendpoten, maar ook kleine slakjes en in de herfst ook bessen. Als één van de buitenbeentjes trekken de braamsluipers als de winter op komst is richting Balkan en vliegen via Israël en Egypte naar de Arabische schiereilanden. Ze trekken half juli weg en komen vanaf eind januari tot half mei weer terug. De braamsluiper broedt vanaf eind april een of twee legsels per jaar met 3 tot 7 eieren. Het mannetje bouwt een of meerdere ‘haantjesnesten’, een simpele bodem om vrouwtjes te verleiden. Dit wordt later gebruikt om het nest, een diepe kom van grassen, op te bouwen. Het nest bouwen wordt door beide vogels verricht. Na 11 à 12 dagen broeden, zitten de jongen nog 12 à 13 dagen in het nest en na het uitvliegen worden ze nog 18 tot 20 dagen gevoed door hun ouders.
Dick Tukkers