Afbeelding
Foto: ANNEMARIJNE BAX

Deelname van het Debatteam Reggesteyn aan NK Debatteren

NIJVERDAL - Op vrijdag 15 november nam een team van CSG Reggesteyn vestiging Noetselerbergweg deel aan het NK Debatteren voor Scholieren in Gorinchem. Tijdens deze debatwedstrijd werd gedebatteerd over thema's als stemrecht, religieuze feestdagen en gender van wereldleiders. Reggesteyn stuurde een mooi team met vier debaters uit klas 4 tot en met 6 Vwo naar het toernooi: Colin Wesselink, Liam Hilberink, Niek Juurlink en Niels Hengstman.

Ruim 110 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Reggesteyn deed samen met 37 andere scholen mee met de eerste voorronde op 15 november. Er waren drie stellingen die deze voorronde centraal stonden. De eerste stelling was: 'Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen'. De tweede: 'Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben'. Als laatste werd gedebatteerd over: 'Werelwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.

Uitslag
Helaas is CSG Reggesteyn laatste geworden van de deelnemers aan deze eerste voorronde en zit de finale op 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit Nijmegen. Alleen de eerste 10 van van deze voorronde gaan door. Ook de prijzen die uitgedeeld worden aan de beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi gaat aan de neus van Colin, Liam, Niek en Niels voorbij.

Over het kampioenschap
Sinds 1998 wordt het NK Debatteren voor Scholieren georganiseerd door de Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten ontwikkelt waardoor leerlingen overtuigender durven te spreken, zorgvuldiger leren te luisteren en nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Verder verzorgt de stichting debattrainingen, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.