Afbeelding
Foto:

Carintreggeland zet in op beeldzorg

RIJSSEN - De samenleving verandert en ook de zorg verandert mee. Mensen wonen langer zelfstandig thuis, waarbij ook de behoefte aan zorg en ondersteuning in de breedste zin toeneemt. Carintreggeland zet met ingang van komend jaar beeldzorg in als vast onderdeel van hun eHealth toepassingen.

Carintreggeland biedt nu al uiteenlopende begeleiding en ondersteuning aan, waarvoor medewerkers lang niet altijd bij mensen thuis hoeven te komen. Carintreggeland kijkt voor dit soort situaties actief naar nieuwe mogelijkheden om de zorg beter aan te laten sluiten op de wensen van cliënten. De inzet van beeldzorg past hier uitstekend bij. Bij beeldzorg kan een cliënt via de smartphone of tablet contact krijgen met een medewerker. Dit levert nu al veel positieve reacties op. Daarom wordt beeldzorg vanaf 2020 als reguliere zorgactiviteit aangeboden.

Beeldzorg
Beeldzorg is vergelijkbaar met Skype of Facetime maar veiliger en meer geschikt voor zorg op afstand. Carintreggeland bereidt zich voor op de vergrijzing, waarbij mensen langer thuis wonen en waarbij bovendien minder (financiële) middelen beschikbaar zijn om kwalitatieve goede zorg te leveren aan meer cliënten. Daarnaast zijn er in de nabije toekomst minder handen aan het bed beschikbaar. Als antwoord hierop zet Carintreggeland onder andere zorgtechnologie in.

Positief resultaat
De resultaten van de pilot beeldzorg zijn positief: zowel cliënten als medewerkers ervaren een toegevoegde waarde. Beiden geven aan dat het onderlinge contact hetzelfde is gebleven. Beeldzorg geeft zowel cliënten als medewerkers structuur en ondersteunt hen op diverse vlakken; bijvoorbeeld bij administratieve werkzaamheden of het brengen van structuur in de dag. Maar ook als een als een cliënt een gesprek voert met een arts of een medewerker van de gemeente. De thuisbegeleider kan via beeldverbinding bij het gesprek aanwezig zijn als er ondersteuning noodzakelijk is.