Afbeelding
Foto:

Rijssen-Holten kijkt naar klimaatverandering

RIJSSEN-HOLTEN - De klimaatverandering is een belangrijk thema voor de gemeente Rijssen-Holten. De afgelopen jaren lijkt deze problematiek in een stroomversnelling te komen. Waar de strijd eerder vooral gericht was op het voorkomen van wateroverlast, zijn de uitdagingen nu breder. Zo is ook aanhoudende droogte een risico van de klimaatverandering. Om hier collectief enige sturing aan te geven, hebben de Twentse gemeenten de klimaatatlas opgesteld.

Aan de hand van dit onderzoek gaan de gemeenten bekijken of het nodig is om maatregelen te treffen. Een van de grootste zorgen van klimaatverandering is wateroverlast. Door de extreme regenval is nu al te merken dat op sommige plekken de afwatering onvoldoende is, met overstromingen tot gevolgen. Dit probleem zal zich naar verwachting in de toekomst alleen maar uitbreiden. Met de zogenaamde Klimaatatlas is letterlijk in kaart gebracht welke delen van Twente in de toekomst onder water kunnen komen te staan. Vooral in verstedelijkt gebied, met weinig groen en veel betegelde gebieden, is dit risico hoog. Met de klimaatatlas wil ook Rijssen-Holten goed voorbereid zijn op de komende uitdagingen.

Klimaatatlas
Naar aanleiding van de resultaten van de klimaatatlas gaan de gemeenten in gesprek met inwoners en bedrijven over de mogelijke risico's. De percelen die risico in de toekomst lopen op overstroming zijn aangeduid in het oranje of rood. Hiervoor moet worden gekeken naar een plan van aanpak om dit de komende jaren tegen te gaan.