Afbeelding
Foto:

Nationale Vrijwilligersdag op het Rijssens Museum

RIJSSEN - Op Nationale Vrijwilligersdag werden de vrijwilligers van de Rijssense Musea even in het zonnetje gezet.

De zaterdagmiddag was het museum speciaal ingericht voor de vrijwilligers én voor hun familieden, kinderen, kleinkinderen en vrienden. Ze mochten allemaal gratis het museum binnen zodat de vrijwilligers konden laten zien waar ze binnen de musea altijd zo druk mee zijn. Vele vrijwilligers met hun verwanten maakten van die gelegenheid gebruik.

Oude meesters
Daarnaast hadden Johan Nijzink en conservator Jan van de Maat de zogenaamde virtuele Van Heelzaal in gereedheid gebracht. In de virtuele Van Heelzaal hangen een 25 oude Hollandse meesters uit de Van Heelcollectie. De virtuele Van Heelzaal kun je individueel "betreden" door het opzetten van een VR-bril. Je gaat dan door de kasteelhal naar binnen via de ingang van de Sociëteit van de Kring Werkgevers Rijssen.

Beleving
De Van Heelzaal bekijken via de VR-bril geeft een bijzonder beleving omdat de schilderijen tot in detail zichtbaar zijn. Er is korte informatie naast de schilderijen aangebracht. De schilderijen zijn thematisch geplaatst. De kijker kan kiezen uit landschappen, stillevens, stadsgezichten en religieuze voorstellingen.

Details
De virtuele Van Heelzaal is door Letink Design uit Enter zodanig ontworpen dat je de collectie ook in groepsverband kunt bezichtigen. Dat werd zaterdagmiddag op het grote scherm in 'n Koffiehook gedemonstreerd door Van de Maat en Nijzink. Nijzink gidste de kijkers met behulp van de VR-bril door de Van Heelzaal, terwijl Jan van de Maat vertelde over de schilderijen die geheel of tot in de kleinste details in beeld kwamen op het grote scherm. "We zijn bijzonder blij met deze nieuwe voorziening," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "We zijn nu aan het experimenteren hoe we deze virtuele uitbreiding van ons museum zo goed mogelijk kunnen inzetten. Binnenkort nemen we de virtuele zaal officieel in gebruik met een lezing door een kunstkenner over het thema "Kunst moet echt zijn".